VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.09.18.Krepšinio simfonijos aidai iš Gelgaudiškio prie Nemuno

 

Antanas Andrijonas

Žurnalistas

Tiek krepšinio, kaip tą rugsėjo sekmadienį, Gelgaudiškis, o ir kas nors iš Gelgaudiškio, dar iš tikrųjų niekad nematė. O prieš savaitę, kaip ir visoje Lietuvoje, ir čia pasiginčijo, ar sekmadienį, kuris sutapo su rugsėjo 1-ąja, eiti į mokyklą, ar ne. Dėl krepšinio būtų nesiginčiję.

Sakytum, krepšinio meka sušvito šioje Šakių krašto panemunėje prie senojo dvaro parko, prie Žvaigždės, mokyklos sporto aikštyne. Tuntais žmonių ir automobilių karavanais miestelio gatves užtvindė jaunystė ir aistra krepšiniui.

Kai 2000-2010 metais rengėme dviejų dalių monografiją „Gelgaudiškis“, surinkome daug istorijos šukelių ir gražiausių žodelių apie krepšinį šiame miestelyje. Tai buvo preliudija šios rugsėjo 8-osios simfonijai.

Taigi, kas tokio nutiko? Spaudos pranešimuose skelbė, kad tą sekmadienį Gelgaudiškyje vyks oficialus visus reikalavimus atitinkančios 3x3 krepšinio aikštelės atidarymas. Iniciatyvos savo lėšomis įrengti modernią ir aukščiausius reikalavimus atitinkančią aikštelę bei apšvietimą ėmėsi Mindaugas, Mantas ir Kasparas Červinskiai. Būtent taip broliai nusprendė įamžinti savo tėčio Gintaro Červinskio (1963-2023) atminimą.

Komandų, pageidaujančių dalyvauti aikštelės atidarymo varžybose, susirinko tiek, kad visų net nepavyko sutalpinti. Vien iš Gelgaudiškio susibūrė keturios. Vienoje jų žaidė G. Červinskio sūnus Kasparas. Suvažiavo krepšininkų iš Šakių ir Jurbarko. Varžybose dalyvavo 10 komandų: 4 U18 grupėje (ne vyresni nei 18 m.), 6 mėgėjų (amžius neribotas). O norą dalyvauti varžybose pareiškė tris kartus daugiau komandų. Vyko ne tik komandinės varžybos, bet ir individualios: surengti baudų bei tritaškių metimo konkursai. Šiose rungtyse aktyvios buvo ir merginos.

Gintaras Červinskis, Arvydas Sabonis ir jų treneris Algimantas Ivašauskas, 1981 m.

Gintaro Červinskio tėtis Vincentas Červinskis (centre) su savo dukra Jūrate, 2005 m.

Šventės iniciatoriai broliai Červinskiai (iš dešinės): Mindaugas, Mantas ir Kasparas. Dešinėje – ceremonijos vedėjas Edgaras Pilypaitis

Krepšinio žvaigždės ir šventės organizatoriai G. Červinskio vardo aikštelėje Gelgaudiškyje, 2024 m.

Visi gelgaudiškiečiai norėjo nusifotografuoti su Arvydu Saboniu

Iki 18 metų grupėje nugalėjo Šakių „Džesika Shy“ komanda (Aretas Žemaitis, Antanas Tarnauskas, Titas Stulgaitis, Šarūnas Virbauskas). Antroji vieta atiteko jurbarkiečių „Team happy“ (Arnas Saulėnas, Aironas Archipovas, Arijus Volbikas, Tomas Vyturys), trečioji – gelgaudiškiečių „Cementiniams“ (Adomas Valaitis, Jokūbas Dobilas, Ridas Račkauskas, Deimantas Škilys).

Tarp mėgėjų geriausiai pasirodė Gelgaudiškio „Vietiniai“ (Karolis Urbanavičius, Dovydas Urbanavičius, Gustas Šakaitis, Nedas Patašius). Antra liko kita gelgaudiškiečių komanda „Červas team“ (Kasparas Červinskis, Klaudijus Ambrožas, Lukas Tunikaitis, Karolis Zubernis), trečia – „Splitas“ (Julius Karalius, Mindaugas Damkus, Artūras Kušlevičius, Žilvinas Sniečkus).

Baudų metimo konkursą laimėjo Salvijus Stonkus, tritaškių – Nojus Duoba. Gali būti, kad čia paminėtas pavardes kada nors išgirsime Pasaulio olimpinėse žaidynėse, kurių baigiamieji akordai tik ką nuaidėjo Paryžiuje.

Žaidė Kauno „Žalgiryje“

Į krepšinio šventę Gelgaudiškyje atvyko šios sporto šakos žvaigždės Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Ramūnas Butautas ir kiti 1963-1964 metais gimusieji, kurie su legendinės Lietuvos jaunimo komandos kapitonu G. Červinskiu pradėjo savo pergalių kelią. Svečius sveikino ir švente pasidžiaugė Gelgaudiškio seniūnas Valdas Dumčius. Krepšinio žvaigždes į miestelį atlydėjo televizijos laidos „Krepšinio pasaulyje“ vedėjas Vidas Mačiulis.

Krepšinio pagrindus G. Červinskis gavo dar besimokydamas Gelgaudiškio vidurinėje mokykloje pas savo tėtį, fizinio lavinimo mokytoją Vincentą Červinskį (1927-2010). Devintoje klasėje išvažiavo mokytis į Kauno „Žalgirio“ specializuotą krepšinio mokyklą. Žaisdamas šios mokyklos rinktinėje, 1979 metais tapo Lietuvos vaikų krepšinio pirmenybių nugalėtoju. Tais pačiais metais mokyklos komanda laimėjo bronzos medalius SSRS jaunųjų krepšininkų pirmenybėse. Komandoje Gintaras buvo 2-as pagal rezultatyvumą. G. Červinskis studijavo Kauno kūno kultūros institute, žaidė šio instituto „Atleto“ krepšinio komandoje, kurioje tuo metu sportavo būsimi žymūs Kauno „Žalgirio“ krepšininkai Algirdas Brazys, Gintaras Krapikas, Virginijus Jankauskas, Mindaugas Lekerauskas, Rimantas Grigas, Raimundas Valikonis ir kt. 1981 metais G. Červinskį pakvietė į Kauno „Žalgirio“ dublerių komandą. Tais pačiais metais, būdamas Lietuvos jaunimo krepšinio rinktinės kapitonu, G. Červinskis su komanda lankėsi Italijoje, žaidė su antrosios ir trečiosios Italijos vyrų krepšinio lygos komandomis. Ten lietuviai laimėjo visus susitikimus. Komandą treniravo olimpinis čempionas Modestas Paulauskas.

Gintaro Červinskio vardo krepšinio aikštelė

G. Červinskio vardo 3x3 krepšinio aikštelės iškilmingo atidarymo ceremoniją vedė gelgaudiškietis, Šakių savivaldybės tarybos narys, praėjusios kadencijos rajono meras Edgaras Pilypaitis. Jis sakė: „Gintaras Červinskis – vienas iškiliausių kraštiečių ir 1963 metais gimusių krepšininkų. Pasižymėjo išskirtinėmis savybėmis krepšinio aikštelėje ir komandos rūbinėje, todėl tapo legendinės jaunimo rinktinės kapitonu...“ Už kilnų pilietinį poelgį populiarinant sportą E. Pilypaitis broliams Červinskiams įteikė Švietimo, mokslo ir sporto ministrės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės padėką.

Gintaro sesuo Jūratė Blazgienė brolį prisiminė: „Dabar didžiausias džiaugsmas, kai vakare girdim bumsint kamuolį: vadinasi, žmonės naudojasi aikštele. Gražesnio paminklo broliukui būti negalėjo...“.

Apie iniciatyvą tėčio atminimui įkurti krepšinio aikštelę G. Červinskio sūnus Mindaugas sakė: „Tėtis labai mylėjo krepšinį ir Gelgaudiškį, tad po jo mirties nusprendėme įrengti ir mylimam miesteliui padovanoti krepšinio aikštelę...“. Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos direktorei Odetai Dailidienei M. Červinskis įteikė krepšinio kamuolį, palinkėjo auginti aktyvią jaunąją kartą.

Nauja sporto aikštele naudosis Gelgaudiškio mokyklos mokiniai, miestelio bendruomenė, kaip edukacinė ji populiarins krepšinį, skatins sveiką ir turiningą laisvalaikį. Tikėtina, kad G. Červinskio krepšinio turnyrai Gelgaudiškyje taps tradiciniais.

 

 

Atgal