VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.09.11. „ERASMUS“ tarptautinė studijų tobulinimo programa šventė dvidešimtmetį. Fotoreportažas

Regina Jakučiūnaitė, žurnalistė

                       „Erasmus+“ yra ES programa, kuri remia jaunimo švietimo, mokymo, sporto sritis. Jos biudžetas – 26,2mlrd EURŲ. 202—2027m. dėmesys skiriamas skaitmeninei pertvarkai, socialinei veiklai, jaunimo dalyvavimui visuomenės gyvenime.

 

       Artėjant vidurvasariui, Portugalijos mieste Porto (Portveino sostinėje) įvyko Erasmus švietėjiškos programos dvidešimtmečio minėjimas, kurį žymėjo konferencija, mokymai, paroda.

Prieš dvidešimt metų teko su pirmaisiais dėstytojais vykti į dėstymo vizitus Europoje, todėl teko dalyvauti ir puikiai organizuotame minėjime ir mokymuose.

Renginį atidarė ir mokymų ir kongreso siela profesorius prof.  Gregory Makrides buvo apdovanoti aktyviausi dalyviai, koncertavo Porto universiteto studentai. Keturias dienas Porto universitete  vyko konferencija ir mokymai. Konferencijoje dalyvavo ir Lietuvos atstovai: asocijuota vadybos profesorė Rasa Pocevičienė iš Šiaulių kolegijos  ir Jolanta Preidienė, (neseniai apsigynusi daktaro disertaciją) Vilniaus kolegijos Tarptautinių ryšių ir projektų tarnybos vadovė. Jos skaitė pranešimus.

           Kokios pagrindinės temos buvo liečiamos kongrese? Buvo atkreiptas dėmesys į dalykų integracija, visapusišką studentų ir mokinių profesinį  rengimą, išprusimo didinimą. Buvo teigiama, kad itin svarbu paruošti aukšto profesinio lygio mokytojus, tirti mokytojų poreikius. Buvo iškeltas klausimas, kaip sprendžiamas visų dalykų integravimas, ar pakanka mokytojų akademijų ruošti aukštos kvalifikacijos pedagogus ir kokiais rodikliais galima įvertinti jų poveikį mokinių mokymosi rezultatams.

Porto miestas

Prie Duero upės

Atidarymas. Apdovanojami geriausieji bendradarbiai

Mugės momentai

                       

Porto universitetas   

Vilniaus paslaugų verslo profesinio rengimo centre, kurį teko man atstovauti,  itin populiarūs profesijos  mokytojų mokymosi vizitai, kuomet vykstama į kitas mokyklas Europos sąjungoje pakelti ugdymo ir dalykinės kvalifikacijos žinių. Mokiniai taip pat vyksta pagal Erasmus programą į įvairių šalių mokyklas įgyti profesinių įgūdžių. Apie girdėtas naujoves pasidalina su kolegomis atsiskaitymo seminaruose. Aktyviai darbą organizuoja ėmusi šiai sričiai vadovauti Jogailė Butrimaitė, kuri skatina ne tik dalytis naujovėmis su mokyklos bendruomene, bet, kaip fotografė, organizuoja parodas bei viešus pristatymus. Tai ne tik mokymosi, bet ir švietėjiška programa, kur susipažįstama su šalimi, kultūros objektais, tradicijomis. Šia kryptimi Erasmus programa nuveikė labai daug.

   Mokymus vedė prof.  Gregory Makrides, kuris puikiai įjungdavo kursų klausytojus į diskusijas, taip išsiaiškindamas situacijų tikrą vaizdą.

Visą dieną šurmuliavo bendradarbiavimo mugė – paroda, kur mokymo įstaigos pristatė save bukletais, kitais informacijos leidiniais, plazdėjo įvairių šalių vėliavos, mezgėsi pažintys. Ypatingai puikiai buvo pasiruošusios Turkijos aukštosios mokyklos, kurios sugebėjo sudominti kolegas ir buvo gulte apgultos – vos spėjo studentai ir dėstytojai pasakoti apie savo veiklą. Sudomino dalyvaujančios mokyklos iš Kairo. Fojė veikė plakatų paroda, kuri, tiesą sakant, galėjo būti gausesnė.

            Visas renginys pasižymėjo gera organizacija, puikiu maitinimu. Netgi vakaro šokiai ir linksmybės nebuvo pamirštos.

           Kas gi naujo Erasmus programose? Džiaugsminga žinia doktorantūros studijų  studentams. Planuojamas finansavimas, nes, stažuotės užsienyje yra brangios ir ne kiekvienas universitetas gali išsiųsti savo doktorantus rinktis medžiagos kituose universitetuose ar kitų šalių archyvuose. Be to, doktorantai Erasmus organizuojamose tarptautinėse konferencijose gali dalyvauti ir skaityti pranešimus.

Taip pat buvo pažymėta profesinių mokyklų, kolegijų ir universitetų integracija, kuri padėtų gabiems mokiniams siekti savo profesijos aukštumų. Tokių mokyklų buvo. Praktika ne itin paplitusi, bet tokių atvejų yra.

 Buvome supažindinti su Erasmus  biudžetu artimiausiems metams. Biudžetas didėja, todėl pilnai išnaudokime, mokykimės kalbas ir stenkimės tas lėšas naudingai įsisavinti.                           

 

Atgal