VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.09.06. Kazlų Rūda skambės brolijoj miestų tarsi pati skambiausioji styga

Algimantas Lelešius

1941 m. tremtinys

Kazlų Rūdos Garbės pilietis

 

                      Šis sakinys primena vieno poeto eiles. Jos perfrazuotos. Gal kai kam pasirodys, kad tai tik pafantazavimas, improvizacija, mažai ką bendro turinti su tikrove. Bandysiu įrodyti, kad tai ne taip, ne improvizacija, o turi ryšį su realybe.

                      Apytikriai prieš metus pasirodė knyga-fotoalbumas „Kazlų Rūda – pariotizmo meka“. Tai Kazlų Rūdos politinių kalinių, tremtinių, šaulių patriotinės veiklos istorija nuo Atgimimo pradžios. Žodis „Patriotizmas“ buvo trypiamas, kai kam gal ir dabar sukelia alergiją. O be reikalo. Ukrainoje pirmieji stojo ginti šalį patriotai, įžeidinėjami žodžiu „nacionalistai“. O daug nenacionalistų pasipustę padus spruko į užsienį.

                      Suomijoje pagal apklausą 70 proc. gyventojų eitų ginti šalį. Lietuvoje tokių, deja, tik 6 proc. Pagal apklausą dauguma nuoširdžiai prisipažino, kad iškilus pavojui spruktų į užsienį (20 proc.), tiek pat, dar gražiau, išsyk pasiduotų okupantui, apie 30 proc. tūnotų, lyg „pelė po šluota“. Štai ko pasiekė visi mūsų Seimai ir Vyriausybės nuo Nepriklausomybės pradžios?

                      Bet grįžkime prie knygos-fotoalbumo. Ją galima paskaityti Kazlų Rūdos bibliotekoje, 4 knygos įteiktos gimnazijai, 2 – pradinei mokyklai ir 2 ELM‘ai (Estetinio Lavinimo Mokyklai).

                      Knygos pradžioje  Kazlų Rūdos nuotrauka žiemą iš paukščio skrydžio. Ir Kazlų Rūdos žinomos praeities asmenybės Albino Venskūno eilėraštis apie Kazlų Rūdą. Jis atsidūrė knygoje neįtikėtinomis aplinkybėmis. Kartą autorius (tai buvo gal prieš 40 metų) atėjo į valgyklą (ji buvo dabartinės „IKI“ parduotuvės antame aukšte). Netrukus į valgyklą atėjo jau linksmas Albinas su draugu. Albinas atsiklaupęs ant grindų (tai buvo šokiruojantis vaizdas!) pradėjo deklamuoti:

                                           Kazlų Rūda – beržai, pušelės, smėlis

                                           Ir semoforo akiniai žali.

                                           Kaip iešmininkas šviesų žiburėlį,

                                           Tave nešu gyvenimo kely.

Padeklamavo ir save, ir miestą ilgam įamžino Kazlų Rūdos istorijoje, nes toks orginalus deklamavimas tvirtai įstrigo knygos autoriaus atmintyje.

                      Knygos mažas tiražas, bet šiais laikais tai ne kliūtis. Bet kurioje pasaulio vietovėje žmogus, turintis kompiuterį ir mokantis lietuvių ar anglų kalbą gali perskaityti šią knygą, nes ji suskaitmeninta: www.pikovalanda.lt. Todėl Kazlų Rūda potencialiai gali būti žinoma visam pasauliui.

 

 

Atgal