VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.08.02. LIETUVOS SĄJŪDŽIO VILNIAUS SKYRIAUS TARYBA

                     

PRISIMINKIME MONSINJORO ALFONSO SVARINSKO IR  KARDINOLO JOSYPO SLIPYJ TARNYSTĘ AUKŠČIAUSIAJAM IR TĖVYNEI

Ukmergė,   2024-07-14

Kai 2024-07-14 daugybė žmonių iš visos Lietuvos Ukmergės Dukstynos kapinėse ir  monsinjoro Alfonso Svarinsko įkurtame Didžiosios Kovos apygardos partizanų parke  šventinant koplytstulpį-kryžių skirtą kardinolui Josypui Slipyj ir melsdamiesi Šventose Mišiose partizanų parke vadovaujant Arkivyskupui Kęstučiui Kėvalui ir dalyvaujant kardinolui Sigitui Tamkevičiui ir vyskupams Eugenijui Bartuliui ir Jonui Kauneckui melsdamiesi prisiminėme monsinjorą A. Svarinską kalėjusį 22 metus ir kardinolą J. Slipyj kalėjusį 18 metų,  lietuvių ir ukrainiečių sudėtas aukas ant Nepriklausomybės aukuro.  

                 Įvairių organizacijų vėliavininkai kartu su susirinkusiais pagerbė amžinybėn išėjusius A. Svarinską ir J. Slipyj, Lietuvos ir Ukrainos Laisvės kovotojus žuvusius kovose dėl Nepriklausomybės.

                 Visi susikaupę meldėmės  ir prisiminėme šių Didžiavyrių tarnystės Lietuvai Ukrainai, ir Bažnyčiai poelgius.

                 Kai Lvovo universiteto profesorė Marija Horyača lietuvių kalba skaitė pranešimą „Josypas Slipyj ir Alfonsas Svarinskas – dvasinės draugystės ir krikščioniško liudijimo totalitarinio persekiojimo sąlygomis pavyzdys“ susirinkusieji didžiavosi kardinolo nuveiktais darbais.

                 Prisiminėme, kad daugiau kaip prieš 10 metų esame gavę Ukrainos Graikų Katalikų kardinolo J. Slipyj Vatikane 1983-01-29 d rašytą  laišką BROLIAMS LIETUVIAMS  dėl kunigo Alfonso Svarinsko suėmimo. Šis laiškas bylojo apie sovietų kalėjimuose kankintus lietuvius ir ukrainiečius.

                 Mūsų manymu, šis laiškas yra didelė retenybė. 

Pagarbiai,

Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus tarybos pirmininkas   L. Kerosierius

Tarybos pirmininko pavaduotojas V. Jakubonis

Tarybos narė   L. Veličkaitė 
Tarybos narys  G. Aukštikalnis

Tarybos narys  J. Česnavičius

Tarybos narys   A. Juknevičius

  Pasiteiravimui: L. Kerosierius tel 8674 38465, Adresas korespondencijai L. Kerosieriui Iki pareikalavimo, Centrinis paštas, Vilnius,

el. p. [email protected]

 

2024-07-14 Prie monsinjoro Alfonso Svarinsko kapo Ukmergėje meldžiantis, giedant ir dainuojant prisimenamos monsinjoro Alfonso Svarinsko ir Ukrainos Graikų Katalikų kardinolo Josypo Slipyj kovos dėl Lietuvos ir Ukrainos nepriklausomybės ir Jų tarnystė Bažnyčiai.

2024-07-14 Alfonso Svarinsko partizanų parke Ukmergėje šventinamas koplytstulpis-kryžius Ukrainos Graikų Katalikų kardinolo Josypo Slipyj atminimui. Šventinimo ceremoniją vykdo Kauno Arkivyskupas Kęstutis Kėvalas. Ceremonijoje dalyvauja iš dėšinės į kairę: Kardinolas Sigitas Tamkevičius, Vyskupai Jonas Kauneckas ir Eugenijus Bartulis.

2024-07-14 Prie monsinjoro Alfonso Svarinsko kapo Ukmergėje įvairių organizacijų vėliavininkai pagerbia monsinjoro Alfonso Svarinsko atminimą

024-07-14 monsinjoro Alfonso Svarinsko partizanų parke Ukmergėje prie koplytstulpio-kryžiaus Ukrainos Graikų Katalikų kardinolui centre Lvovo profesorė Marija Horyača, už profesorės kairėje Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus tarybos pirmininko pavaduotojas Vaidotas Jakubonis, profesorės dešinėje Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus tarybos pirmininkas Leonas Kerosierius, jo rankose 1941m. Birželio sukilimo dalyvių Jono Noreikos – Generolo Vėtros ir Kazio Škirpos plakatas šalia jo Vilniaus ukrainiečių bendruomenės pirmininkė Natalija Šertvytienė.

 

 

Atgal