VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.07.19.ASOCIACIJŲ SĄJUNGA „ŽUVININKŲ RŪMAI“ . „ŽUVININKŲ RŪMAI“ THE ALLIANCE OF ASSOCIATIONS

      

L. Kerosieriui Iki pareikalavimo, Centrinis paštas, Vilnius, tel+370 674 38465, e. p. [email protected]   

 

                     

                                            DĖL KURŠIŲ MARIŲ ŽUVŲ IŠTEKLIŲ

                                                                                      Vilnius.  2020-07-16

 

                      2024-07-14 LNK vakarinėje programoje pateikė reportažą apie žuvų išteklių būklę Kuršių mariose. Reportaže sudėti akcentai apie nuolatinį žuvų išteklių  mažėjimą Kuršių mariose, aiškinant, kad tai pagrindinė verslo ir  kormoranų veiklos išdava.

LNK siūlo uždrausti verslinę žvejybą Kuršių mariose ir  bando apeliuoti, kad būtų mažinamas kormoranų skaičius.

                      KETVIRTOSIOS VALDŽIOS pateikiama žmonėms informacija pasiekė daugybę žmonių, kurie daro atitinkamas išvadas ir dažnai teikia pasiūlymus.

                      ATKREIPTINAS DĖMESYS, kad niekas nežino kiek žvejų mėgėjų žuvauja Kuršių mariose ir kiek jie pagauna žuvų, nes pagal kai kuriuos informacijos šaltinius teikiama, kad jie pagauna apie  vieną tūkstantį  tonų, o pagal kitus apie  dešimt tūkstančių tonų. Žvejai mėgėjai naudoja tokias žuvų sekimo ir gaudymo technologijas, priemones ir įrankius, kad žuvys ir nenorėdamos ėsti kimba ant kabliuko.

                      Kaip reportaže parodyta kormoranams leidžiama plisti, o jie padaro vis daugiau žalos žuvų ištekliams ir masiškai naikina sengirias, kurių Lietuvoje niekas nebeatstatys. Masiškai plisdami kormoranai Lietuvoje daro didelę žalą ir kitoms valstybėms nes dalį laiko jie išskrenda iš Lietuvos.

                      PAŽYMIU, kad asociacijų sąjunga „Žuvininkų rūmai“ daugiau kaip 10 metų kasmet atsakingiausioma Lietuvos institucijoms, žvejams  ir poltikams rašo laiškus:

1).  PRAŠO VYRIAUSYBĘ  pavasarinio neršto metu dviems mėnesiams uždrausti žvejybą išskyrus stintų, moksliniams tyrimams ir žuvivaisai žuvų gaudymus.

                      2.) PRAŠO VYRIAUSYBĘ ĮPAREIGOTI, kad kiekvienas žvejas įrengtų nors po 10 kv metrų dirbtinių nerštaviečių. Tuo tikslu Aplinkos ministerija parengia nerštavietiems įrengti tvarką ir taisykles, planuoja ir kontroliuoja jų įrengimą.  

                      3.)  PRAŠO VYRIAUSYBĘKuršių mariose įveisti kasmet po 10 mln lydekaičių ir po 10  mln starkių.

                      Į šiuos mūsų pasiūlymus visiškai nebuvo reaguojama.

                 TAI KĄ DARYTI?!

                 Todėl dar kartą siūlau įgyvendinti aukščiau įvardytas „Žuvininkų rūmų“ priemones. Reikėtų išnaikinti kormoranus iki buvusio prieš 20 metų jų skaičiaus. Kadangi Lietuvai priklauso apie ketvirtadalis Kuršių marių, Lietuvos vyriausybė aukščiausiame lygyje turi tartis su Rusijios federacijos vyriausybe dėl žuvų išteklių panaudojimo ir jų gausinimo Kuršių mariose. Vyriausybė turėtų nedelsiant pateikti visuomenei  Kuršių marių pagal 2023 metų mokslinius tyrimus  žuvų rūšių  išteklius tonomis kaip tai daroma tiriant ežerus ir tvenkinius.

                      Nuoširdžiai dėkojame LNK už pateiktą informaciją apie žuvų išteklius Kuršių mariose.

 

Asociacijų sąjungos „Žuvininkų rūmai“ prezidentas             L. Kerosierius

Tel.  8674 38465 el.  p  [email protected]    www.fisheryabc.eu

 

Atgal