VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.07.26. Pasaulyje žmonių tikrai netrūksta

Žygimantas Mauricas

Ekonomistas

Dėl sparčiai mažėjančio gimstamumo, pasaulio gyventojų skaičius, tikėtina, pradės mažėti jau šį šimtmetį ir vargu ar pasieks simbolinę 10 milijardų ribą. Pasaulinis suminis gimstamumo rodiklis, parodantis kiek vaikų gimsta vienai moteriai, per pastaruosius 50 metų sumažėjo nuo 4,3 iki 2,3 (žr. grafiką).

Skaičiuojama, kad norint išlaikyti stabilų pasaulio gyventojų skaičių, vienai moteriai tenkantis vaikų skaičius turėtų siekti ~2,3 (išsivysčiusiose šalyse ~2,1), tad 2,3 suminis gimstamumo rodiklis užprogramuoja, kad jau netolimoje ateityje pasaulio gyventojų skaičius nebedidės. Tai nėra bloga žinia, turint omenyje, kad pasaulyje žmonių tikrai netrūksta (šiuo metu pasaulyje gyvena 8,1 mlrd. žmonių), o žmogaus veikla ne tik sunaikino daugelį gyvūnų ir augalų (Holocene/Anthropocene extinction), bet ir savo veikla sukėlė sparčią klimato kaitą, kuri taip pat daro neigiamą poveikį gyvajai gamtai.

Įdomu tai, kad mažiausias gimstamumas yra ne labiausiai išsivysčiusiose ES ar JAV, bet Rytų Azijoje. Kinijoje suminis gimstamumo rodiklis nukrito iki 1,0 (t.y. viena šeima vidutiniškai turi tik po vieną vaiką), o Pietų Korėjoje jis tesiekia 0,9 (Taivane - 1,1, Japonijoje - 1,3, Tailande - 1,3, Vietname ir Filipinuose - po 1,9). Gimstamumas taip pat sparčiai sumažėjo Indijoje, kuri neseniai tapo didžiausia šalimi pasaulyje pagal gyventojų skaičių (gimstamumo rodiklis Indijoje per 50 metų sumažėjo nuo 5,3 iki 2,0). Bangladeše, vienoje tankiausiai apgyvendintų šalių pasaulyje, gausios šeimos taip pat išeina iš mados - gimstamumo rodiklis šioje šalyje taip pat nukrito iki 2,0. Dauguma Lotynų Amerikos valstybių gimstamumas taip pat yra sumažėjęs žemiau 2,3 ribos ir tik Arabų šalyse ir Afrikoje jis išlieka gana aukštas (nors taip pat yra ženkliai sumažėjęs).

Lietuvoje gimstamumo rodiklis taip pat yra ženkliai sumažėjęs ir siekia vos 1,27 (mažesnis buvo tik 2002-2003 metais). Lietuvoje jis galėtų būti didesnis, nes Lietuvoje gyventojų tankumas yra mažas, yra daug laukinės gamtos. Deja, toks mažas gimstamumo rodiklis užprogramuoja, kad ateityje Lietuvos gyventojų skaičius mažės ir jį padidinti (ar sušvelninti mažėjimą) galima bus tik didinant imigraciją.

Atgal