VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.07.17. JAV Laisvojo pasaulio judo vaidmenyje?

Algimantas Lelešius

1941 m. tremtinys

Kazlų Rūdos garbės pilietis

                      Pagal bibliją Judas išdavęs Kristų pasikorė. Amerikos putinas gavo kol kas įspėjimą į ausį. Biblijoje yra epizodas, kai vienam žmogui besigrumiant su ginklais buvo nukirsta ausis ir gimė posakis: kas kardą pakėlė, nuo kardo ir žus.

                      Amerikiečiai tradiciškai palankiai žiūri į europiečius. Nes Europa (ypač Britanija) yra laikoma JAV motina. Gal tai ir lėmė, kad per Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus JAV kariuomenė gelbėjo savo motiną Britaniją nuo pralaimėjimo agresyviems germanams.

                      Ronaldas Reiganas didis JAV Prezidentas, daug padarė, kad būtų sugriauta blogio imperija. Bet blogis gajus. Blogio imperija vėl atsigavo ir kelia dar didesnę grėsmę Laisvajam pasauliui. Laisvąjį pasaulį plūsdama krauju jau treti metai gina didvyriška Ukraina. Vietoj naujojo Reigano turim psichopatą. Net ginklais Ukrainos deramai nesugeba aprūpinti suglebęs Vakarų pasaulis. NATO pagrindinė jėga JAV atsuko Ukrainai ir Europai nugarą. Zelenskis pavadino Trampą ir jo draugus Putino tarnais. Tai visiškai siaurakaktiškas, primityvus, kvailas sprendimas. Kai kurie JAV veikėjai teigia: mums svarbiausias priešas – Kinija. Jeigu Ukraina ir Europa bus parklupdytos Rytų monstro, ponai amerikiečiai gaus dar vieną priešą – Rusiją, o sąjungininkės Europos nebus. Kinija ir Rusija abi viena aktyviai, kita pasyviai kovoja prieš Ukrainą.

                      Yra toks JAV lietuvių sukurtas ir ant padovanoto Lietuvai varpo užrašytas posakis: „Skambėki per amžius vaikams Lietuvos – tas Laisvės nevertas, kas negina jos“. Europai susidūrus su nauja baisia realybe, išdavus amerikiečiams, reikia dar labiau susitelkti ir apmąstyti kaip organizuoti kur kas galingesnį pasipriešinimą Kremliui. Ukrainai reikia ne tik ginklų, bet ir kareivių. Užsienio savanorių legione Ukrainoje yra 20 tūkst. karių, jų turėtų būti 200 tūkst..

                      Šioje pavojingoje realybėje Europa turi ryžtis pareikšti savo nuomonę apie įvykius JAV: mes laikome tokius JAV Prezidento rinkimus prieštaraujančius sveiko proto logikai ir patariame juos atidėti bent pusmečiui ir išrinkti kitus abiejų partijų kandidatus.

 

Atgal