VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.04.11. Valdančiosios koalicijos partneriai: švietimo ministro G. Jakšto pasitraukimas sukels papildomų problemų

Valdančiosios koalicijos partneriai sutinka, kad švietimo ministro Gintauto Jakšto pasitraukimas ir taip įtemptoje situacijoje sukels papildomų problemų. Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas atkreipia dėmesį, kad likus pusei metų iki kadencijos pabaigos premjerei Ingridai Šimonytei į ministro pareigas atrasti naują, tinkamą kandidatą bus labai sudėtinga.

„Aš bandau suprasti ir premjerę, jeigu ji ir dabar nenorėtų priimti G. Jakšto atsistatydinimo. O ką atrasti į ministrus? Žinoma, gali atrasti bet ką, bet atsakingą, pademonstravusį savo kompetencijas – labai sudėtinga“, – teigė E. Gentvilas.

Gintaras Jakštas

„Taigi, spėju, kad premjerė nelabai rastų žmogų galintį iškart, nuo pat pirmų dienų įsijungti į darbus“, – sakė politikas. 

Visgi E. Gentvilas akcentuoja, kad jeigu G. Jakštas  priėmė galutinį sprendimą, premjerė privalės šį atsistatydinimo prašymą tvirtinti.

„Prievartinis darbas draudžiamas, premjerė negali pažeidinėti Konstitucijos. Tai iš esmės ji privalo atleisti ministrą“, – sakė ji. 

Visgi politikas pabrėžia, kad jau geriau toks ministras, kuris prisiima atsakomybę, negu tas, kuris nuo jos bėga. 

„Geriau ministras, kuris prisiima atsakomybę negu ministras, kuris dėl nieko nekaltas. Jis faktiškai galėtų pasakyti, kad tarpiniai patikrinimai yra sugalvoti prie ankstesnės ministerijos valdžios, prie ministrės Jurgitos Šiugždinienės, o jam tenka tai įgyvendinti. Taigi, yra gražu, kad jis prisiima atsakomybę ir pripažįsta, kad ir viceministras Ramūnas Skaudžius buvo atsakingas už šį tarpinių patikrinimų projektą“, – sakė E. Gentvilas. 

Tačiau politikas neslepia, kad jį nustebino G. Jakšto pareiškimai apie tai, kad Vyriausybės komanda trukdė jam dirbti.

„Politine prasme tai yra netikėta. Visgi jis yra tas ministras, kuris yra konservatorių kvotoje, (...) o jis taip gana stipriai pasako apie savo partijos premjerę – kad premjerės komanda labiau trukdo negu padeda“, – svarstė E. Gentvilas.

„Tai klausimas – kam trukdo ši komanda? Ar įgyvendinti tarpinio patikrinimo procesus, ar prisipažinti ką nors trukdo... Aš manau, kad ir man kaip politikui, ir jums kaip žiniasklaidai tai išliks ilgai aktualu, ką jis čia norėjo pasakyti“, – stebėjos jis.

V. Mitalas: ministrų keitimą dabartinėje situacijoje reikia įvertinti

Savo ruožtu Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas teigia, kad ministrų keitimą šioje ir taip dėl vienuoliktokų tarpinių patikrinimų įtemptoje situacijoje reikia labai gerai įvertinti. 

„Ministrų keitimą dabartinėje situacijoje reikia įvertinti. Nei Krašto apsaugos ministerijos atveju, nei Švietimo ministerijos atveju tai daug nepakeis, bet taisyti klaidas vis tiek kažkam reikės. O šiuo atveju Švietimo ministerijoje buvo tų klaidų padaryta“, – teigė V. Mitalas.

„Seniai buvo aišku, kad tarpinių patikrinimų idėja nors ir yra gera, siektina, tačiau yra visiškai prisvilusi ir nekompetentingai įgyvendinama“, – pridūrė jis.

„Laisvietis“ taip pat akcentavo, kad G. Jakšto pasisakymai apie premjerės komandos trukdymą dirbti nedaro jam garbės. 

„Jeigu Vyriausybėje buvo nesusikalbėjimo ženklų, kažkokių bėdų, ta pati Vyriausybė turėjo šituos dalykus ir tvarkytis. Nežinau vidinės virtuvės, nežinau, kas ten ant ko pyksta, (...) aš tik pasakysiu, kad tokie ministro pareiškimai garbės jam nedaro ir tai yra labai aiškiai matoma“, – sakė V. Mitalas. 

„Su premjerės komanda matome, kad neturime pakankamos laisvės spręsti ir įgyvendinti sprendimus, kuriais patys tikime. Jau ne kartą teko ir pačiam prisiimti atsakomybę už sprendimus, kurių pats nepriėmiau. Daugiau to daryti nenoriu. Tad šiandien ir viešai prašau premjerės priimti mano atsistatydinimą iš švietimo, mokslo ir sporto ministro pareigų“, –Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje (ŠMSM) surengtoje spaudos konferencijoje pranešė G. Jakštas. 

Kilus nepasitenkinimui dėl netinkamai parengtų tarpinių vienuoliktokų patikrinimų užduočių, ministras G. Jakštas buvo įteikęs ministrei pirmininkei Ingridai Šimonytei atsistatydinimo raštą. Visgi, Vyriausybės vadovė nutarė jo kol kas netenkinti.

Atgal