VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.03.21. Kiek Lentvarių Lentvaryje?

 

Alfonsas Kairys

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

Internete surandi, kad miestelyje  yra ,,Lentvario Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčia (pastatyta 1906 m.), biblioteka (nuo 1941 m.), paštas, vaikų globos namai. Miesto šiauriniame krašte telkšo Lentvario ežeras, šalia kurio yra išlikęs XVI a. Lentvario dvaro parkas ir dvaro sodyba.

                      Miestelis pradėjo augti, kai pro čia 1861-1862 m. nutiesta Sankt Peterburgo–Varšuvos geležinkelio atšaka į Virbalį ir pastatyta aukščiausios klasės stotis su specialiomis salėmis ir apartamentais carui. Išsiplėtė geležinkelininkų miestelis. 1869 m. įkurtas vielos ir vinių fabrikas. Jo darbininkai, nepakeldami išnaudojimo, 1874 m. streikavo. 

Stotelė Lentvaris

Autobusai į Lentvarį važinėja gana dažnai

Dar viena stotelė Lentvaris

Tai buvo vienas iš pirmųjų streikų Lietuvoje1911 m. įsteigtas dildžių ir metalo dirbinių fabrikas. XX a. pradžioje veikė 2 kalkių degyklos.

1949 m. senojo vinių fabriko vietoje įsteigta santechnikos dirbinių gamykla „Kaitra“. Nuo 1957 m. buvusiuose grafų rūmuose įsikūrusi Lentvario kilimų fabriko (dabar „AB Kilimai“) administracija. Šalia išaugo nauja darbininkų gyvenvietė, kolektyviniai sodai. Sovietmečiu išvystyta metalo pramonė, pastatyta santechninių įrenginių gamykla „Kaitra“, vandens jėgainė, pirmasis Baltijos šalyse kilimų fabrikas.

Ir pasidaro žingeidu   apsilankyti, juolab kad ir nuo Vilniaus netoli. 68-tas autobusas nuo Lazdynų gana dažnai važinėja. Miškingomis vietomis...  ir gana greit išgirsti pranešant: Pirmasis Lentvaris. Kodėl pirmasis? Ar toliau važiuot, ar jau išlipti. Galvoji, jei yra pirmasis tai gal ir antrasis turi būt. Važiuoji... ir antrojo nėra, o pranešama, kad kita stotelė Lentvaris. Važiuoji ir dar kartą išgirsti: Letvaris. Jau trečias!!!

Taigi jau trys Lentvariai... Kas galėtų paaiškinti, kodėl taip...

 

Atgal