VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2023.11.22. Skonių pasaulio alchemija: atraskite degustacinių vakarienių harmoniją

Šiandien žvalgydamiesi dovanų vis dažniau renkamės ne daiktus, bet patirtis – natūralu, juk kiekvienas unikalus prisiminimas kuria naują pasaulėvaizdį, atveria duris kitiems pomėgiams ir net daro įtaką žmogaus mąstysenai. Vis dėlto, kad ir kaip norėtume įteikti ekstremalių pojūčių kupinas staigmenas artimiausiems, ne visada galime pasikliauti šia savo nuojauta, todėl ramesnio būdo bičiuliams ieškodami dovanų neretai užtrunkame kur kas ilgiau. Degustacinė vakarienė – bene idealus variantas kiekvienam romantiškus, šiltus pasisėdėjimus ir skanų maistą mėgstančiam draugui ar šeimos nariui, o kartu su tokia dovana atkeliaujanti išskirtinė skonių patirtis, galite nė neabejoti, nebus pamiršta.

Pradėkite nuo užkandžių

Tiems, kurie degustacinėse vakarienėse dar niekada nesilankė ar išbandė šią patirtį vos vieną kartą, pagilinti skonio žinias verta apsilankius užkandžių degustacijose. Pastarosiose vyrauja išgryninti produktai ir jų ryškūs skoniai, todėl mažiau patyrusiems gurmanams vertinti įvairius poskonius tampa kur kas paprasčiau. Bene populiariausia yra sūrių degustavimo patirtis, kurią dažnai papildo specialiai atrinktos vyno rūšys.

Pradedant lietuviškais skoniais ir keliaujant Prancūzijos, Italijos, Olandijos bei kitų šį produktą mėgstančių šalių link, ilgainiui galima atrasti skonius, kuriems tikrai būsite neabejingi. Ekspertai pataria – neaplenkite ir netikėtų derinių, tokių kaip kavos ir sūrio degustacija – pastarieji gali sužavėti net ir skeptikus!

Šiandien savo skonio receptorius taip pat galima išbandyti apsilankant vieno kąsnio sumuštinukų, alyvuogių, džiovintos mėsos užkandžių, kibinų ar kitų ne mažiau mėgstamų produktų degustacijose. Kiekviena jų yra išties unikali – ekspertas supažindina su skonių subtilybėmis, sužadina jūsų potyrius ir leidžia pajusti skonius, kurių įprastai ragaudami gal nė neapčiuotumėte.

Pasaulio virtuvių sūkuryje

Labiau patyrusiems ar tiesiog ieškantiems naujų gyvenimo skonių gurmanams verta pasinerti į nuotykių kupinas maisto keliones – juk skanaudami, ragaudami ir mėgaudamiesi atrandame ne tik netikėtų produktų derinių harmoniją, bet ir pamažu pažįstame įvairių pasaulio virtuvių skonius, kultūrų sintezes bei kiekvienos jų unikalumą. Degustacinė vakarienė taip pat yra puikus būdas prisiminti prieš keletą metų lankytuose kraštuose sukauptą skonių patirtį bei pojūčiais nusikelti į mėgstamiausius, nors dažnai ir labai tolimus kampelius. Be to, į tokį unikalų maisto ritualą galite pasikviesti ir brangiausių draugų kompaniją – juk kartu patirti nuostabius dalykus yra dar smagiau! Štai vienas didžiausių pramogų tiekėjų Baltijos šalyse Noriu Noriu Noriu siūlo išbandyti penkių patiekalų vakarienes, kurių metu paskanausite itališkos virtuvės ar naujai atrasite visų taip mėgstamų lietuviškų patiekalų variantus. Mėsos mylėtojai taip pat ras iš ko pasirinkti – unikaliai jūsų įsimintiniausiam vakarui parinkti meniu tikrai paliks susižavėjimą, o idealiai derantys gėrimai sustiprins skonį ir pamalonins kiekvieną gomurį.

Laikas desertui!

Desertas, be abejo, yra vienas geriausių dalykų gyvenime, todėl nepraleiskite progos paragauti išskirtinių šefų šedevrų. Vienos populiariausių – šokolado degustacijos, kuriose galima patirti viliojančios kakavos aromato ir gardžiausių priedų, tokių kaip riešutai, sėklos, džiovinti vaisiai ir net kitų desertų sudedamosios dalys kuriamą magiją. Vis dėlto, ne mažiau gardu apsilankyti ir prancūziškų desertų, belgiškų vaflių ar net ispaniškų čiūrų degustacijose, kuriose atsiskleidžia kiekvienos šalies saldėsių unikalumas. Neaplenkite ir kokteilių – šie kone desertiniai gėrimai gali užburti ne vieną užburti savo grožiu, tačiau pasakiškas skonis tikrai nepaliks abejingų.  

 

 

Atgal