VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2023.11.10. BUVO IR... BEVEIK NĖRA (1)

 

Alfonsas KAIRYS

Buv. Tautinių mažumų ir išeivijos departamentoprie LRV Užsienio lietuvių skyriaus Darbo su užsienio lietuvių bendruomenėmis poskyrio vedėjas

Kalbėdamas apie Karaliaučiaus lietuvius, vartoji žodį praeitis. Taip, praeitis, jeigu ji neužmirštama ar nenorima jos užmiršti, daug primena.

Vartydamas senesnius dokumentus, savo darbo dienoraščius, randu tokių dalykų, kurie sakyte sako, ko dabar nėra: nėra 20 000 lietuvių, nėra lietuvių kultūros draugijų Gvardeiske, Guseve, Černiachovske, Kaliningrade, Sovetske, Krasnoznamenske, Nemane, Nesterove, Slavske, nėra Kaliningrado srities lietuvių kalbos mokytojų asociacijos, vienijusios  visus šioje srityje dirbusius lietuvių kalbos mokytojus, o ir mokytojų jau kaip ir nebėra. Lietuviškos organizacijos prievarta išregistruotos.

                      O juk viskas buvo, ir Lietuva rėmė, pagal išgales rūpinosi jomis. Štai tik vieno Tautinių mažumų ir išeivijos departamento prie LRV Koordinacinės tarybos užsienio lietuvių veiklos programoms remti  protokolo išrašo dalis (2004 metų kovas):

25. SVARSTYTA:

Kaliningrado srities lietuvių kalbos mokytojų asociacijos projektas: „Lietuvių kalba iš kartos į kartą“ ir renginiui, skirtam K.Donelaičio 290-osioms gimimo metinėms, Tolminkiemio K.Donelaičio memorialinio  muziejaus 25-osioms metinėms (Tarptautiniam meninio skaitymo konkursui) (projekto vadovas Aleksas Bartnikas). Prašyta 7920 Lt 4-ajai lietuvių kalbos olimpiadai (mokiniams atvykti, maitinti, laureatams apdovanoti); popietei, skirtai K.Donelaičio 290-osioms metinėms (70 dalyvių iš Lietuvos ir iš Kaliningrado srities atvykti, juos maitinti); asociacijos pirmininko nakvynės išlaidoms atvykus į Vilnių spręsti asociacijos reikalų; autobuso nuoma vežant vaikus į stovyklas Lietuvoje; ryšių paslaugoms.   

NUTARTA: skirti 4000 Lt 4-ajai  lietuvių kalbos olimpiadai (mokiniams atvykti, maitinti, laureatams apdovanoti); renginiui, skirtam K.Donelaičio 290-osioms gimimo metinėms, Tolminkiemio K.Donelaičio memorialinio  muziejaus 25-osioms metinėms (Tarptautiniam meninio skaitymo konkursui), asociacijos pirmininko nakvynės išlaidos atvykus į Vilnių spręsti asociacijos reikalų; ryšių paslaugoms.

9. SVARSTYTA:

Lunino (Lenkviečių), Sovetsko (Tilžės) 1-osios internatinės, Timiriazevo (Naujosios) vidurinių mokyklų lietuvių kalbos ir etnokultūros fakultatyvų projektas: Priglauskime arčiau Lietuvos (projekto vadovė Aldona Bursteikienė). Prašyta 1850 Lt Lietuvos valstybinėms šventėms, ekskursijai į Tolminkiemį ir talkai Tolminkiemyje, ekskursijai po žymias buv. Prūsijos vietas,  renginiui, skirtam Knygnešio dienai, kanc. prekėms.

NUTARTA: skirti  1100 Lt Lietuvos valstybinėms šventėms Organizacinėms reikmėms - 100 Lt), ekskursijai į Tolminkiemį ir talkai Tolminkiemyje (1000 Lt), kartu pasikviečiant Malomožaisko(Būdviečių) vid. m-klos lietuvių kalbos ir etnokultūros fakultatyvo moksleivius

 

SVARSTYTA:

Kaliningrado 35-ojo licėjaus lietuviškų klasių projektas: Kaliningrado 35-ojo licėjaus lietuviškų klasių mokinių ekskursija į Donelaičio žemę (projekto vadovas Algirdas Karmilavičius). Prašyta 1650 Lt   autobuso nuomai, vaikams maitinti, atminimo dovanėlėms, ryšių paslaugoms.

NUTARTA: skirti 1200  Lt. Ekskursiją organizuoti kartu su Kaliningrado 40-osios ir 4-osios vidurinių mokyklų lietuviškų klasių geriausiai lietuvių kalbos besimokančiais moksleiviais, pakviečiant į ją po 15 vaikų iš kiekvienos minėtos mokyklos.

 

24. SVARSTYTA:

Sovetsko (Tilžės) vaikų darželio „Rodničiok“ lietuviškos grupės projektas: Mes – Lietuvos vaikai (projekto vadovė Regina Kopkova). Prašyta 690 Lt dalyvavimui  Kaliningrado sr. vaikų dainų ir meninio skaitymo festivalyje (kelionės, maitinimo išlaidos), ekskursijai į Kaliningrado zoologijos parką.

NUTARTA: skirti 400 Lt dalyvavimui  Kaliningrado sr. vaikų dainų ir meninio skaitymo festivalyje (kelionės, maitinimo išlaidos).

52. SVARSTYTA:

Kaliningrado srities Nesterovo (Stalupėnų) lietuvių kultūros draugijos, jaunimo ansamblio „Liepona“ bei folkloro ansamblio „Žiedas“ projektas: Nesterovo (Stalupėnų) lietuvių kultūros draugijos, jaunimo ansamblio „Liepona“ bei folkloro ansamblio „Žiedas“ veikla (projekto vadovė Nijolė Naimušina). Prašyta 4600 Lt talkoms Tolminkiemyje ir Lazdynėliuose, dalyvavimui krašto lietuvių kultūros šventėje (autobuso nuoma), Lietuvos tautinėms šventėms, Eitkūnų vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Liepona“ vykimui į vaikų dainų ir meninio skaitymo festivalį, pašalpa meno vadovei.

NUTARTA: skirti 500 Lt talkoms Tolminkiemyje ir Lazdynėliuose, dalyvavimui krašto lietuvių kultūros šventėje (autobuso nuoma), Lietuvos tautinėms šventėms, Eitkūnų vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Liepona“ vykimui į vaikų dainų ir meninio skaitymo festivalį, pašalpa meno vadovei (200 Lt).

 

Kaliningrado srities regioninės lietuvių tautinės kultūrinės autonomijos projektas: III Kaliningrado srities lietuvių vaikų dainų ir meninio skaitymo festivalis Guseve (Gumbinėje) (projekto vadovai Algirdas Karmilavičius, Tatjana Rodenko). Prašyta 6570 Lt 2 autobusų nuomai, Kaliningrado sr. vaikų maitinimui, dovanos festivalio dalyviams, vaikų iš Lietuvos maitinimui ir nakvynei, pašto išlaidoms.

NUTARTA: skirti 2500 Lt 2 autobusų nuomai, dovanosfestivalio dalyviams, Kaliningrado sr. vaikų ir vaikų iš Lietuvos maitinimui ir nakvynei, pašto išlaidoms.

O tokių posėdžių būta ne vieno ir ne dviejų...

                      Peržvelgus protokolą, maždaug galima įsivaizduoti, kiek rėmėme Karaliaučiaus lietuvių susivienijimus, kiek norėta, kad ten lietuviškas žodis sklistų, kad lietuviška protėvių  daina skambėtų, kad jau nebekalbantys mišrių šeimų vaikai suprastų, jog  greta kalbos, kuria jie kalba, yra ir kita kalba, jų gimtoji  lietuvių kalba.

Koordinacinės tarybos posėdžio metu

Karaliaučiaus lietuviai Vilniuje

Ir ne tik galima, bet ir būtina prisiminti mokytojus, kurie kartais ir persekiojami, dirbo šiame krašte: Karaliaučiuje, Gastose,  Tilžėje, Įsrutyje, Ragainėje...

Aleksas Bartnikas: jo rūpesčiu ilgai gyvavo Kaliningrado srities lietuvių kalbos mokytojų asociacija, įsteigta 1995 11 24 d. (pirmasis pirmininkas  - Juozas Miliūnas). Jo rūpesčiu, aišku, padedant Tautinių mažumų departamentui, Švietimo ir mokslo ministerijai, kitoms organizacijoms, plėtėsi lietuvių kalbos, istorijos, etnokultūros mokymo taškai. Jis visada rasdavo kalbą su vietinėmis švietimo institucijomis ir Lietuva. Kitaip tariant, tai buvo lietuviškumo siela Prūsijos žemėje.

Vida Martišauskienė– Nemano (Ragainės) miesto 2-osios vidurinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja, Jolanta Valskienė- Nemano miesto 2-osios vidurinės mokyklos muzikos mokytoja, Birutė Šerelienė- Nemano miesto 2-osios vidurinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja, Algirdas Karmilavičius – Kaliningrado 35-ojo licėjaus, 4-osios mokyklos ir mokyklos-internato-licėjaus-internato lietuvių kalbos ir etnokultūros mokytojas.Emilija Algaudė Bukontienė– Uljanovo vidurinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja,Ona Druseikaitė-Ruževičiūtė– regioninio pedagoginio instituto lietuvių kalbos dėstytoja, Černiachovsko 4-osios vidurinės ir vaikų ir jaunimo centro lietuvių kalbos mokytoja,  Laima Meščeriakova – Kaliningrado Liudviko Rėzos draugijos sekmadieninės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja,Stefanija Škurina – Kaliningrado Liudviko Rėzos draugijos sekmadieninės mokyklos mokytoja, Vita Kovalenko – Sovetsko 3-osios pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja. Tatjana Pavlova -  Sovetsko miesto vaikų kūrybos namų lietuvių kalbos mokytoja,    Regina Kapkova – Sovetsko vaikų darželio „Rodničiok“ („Šaltinėlis“) auklėtoja,   Irena Tiriuba – Gurjevsko vaikų ir jaunimo centro vaikų folkloro ansamblio „Rūtelė“ vadovė,   Gražina Koliago – Gusevo miesto 5-osios vidurinės mokyklos vaikų folkloro ansamblio „Nadruvėlė“ vadovė.    Aldona Strojeva – švietimo veteranė. 1990-2013 metais dirbo Krasnoznamensko vidurinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja. Vadovavo vaikų folkloro ansambliui „Šešupė“, Nijolė  Gimbutienė, Elzbieta Gricienė, Loreta Makaraitė, Angelė Nikolajeva, Jonas Glinskis ir Glinskienė.   

  Gusevo (Gumbinės) lietuvių vaikų folkloro ansamblio vadovė Irena Tiriuba

                                                                                                                                                                                                                   

Karaliaučiaus krašto lietuvių meno kolektyvų vadovai   

Kiekvieno jų darbams aprašyti  reikėtų bent keleto puslapių: susidarytų solidi knyga. Mes tariame jiems ačiū, kad dirbote! Tiems, kurie dar šia Žeme vaikštot ir tiems, kurių jau nebėra.  

Atgal