VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2023.09.17. Kompensacijų už šildymą prašytojų turtas vėl bus vertinamas

Kompensacijų už šildymą bei kitų socialinių išmokų gavėjų turtas nuo šio šildymo vėl bus vertinamas. Tvarka, kai jis nevertinamas, galioja trejus metus ir turėjo baigtis 2024 metų balandžio pabaigoje.

Seimas priėmė Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisas: už balsavo 91 Seimo narys, prieš buvo 9, o susilaikė 20. Jas dar turės pasirašyti prezidentas Gitanas Nausėda.   Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sako, kad nevertinant turto kompensacijų gavėjų ratas išsiplėtė, jos pasiekė kas penktą namų ūkį – jų prašė ir tie gyventojai, kurie niekada nesikreipė dėl šios paramos, nes galbūt nežinojo, kad turi teisę ją gauti. „Keičiantis situacijai, atsižvelgiant į ateinančio šildymo sezono prognozuojamą šilumos kainų mažėjimą, taip pat savivaldybių siūlymus, siekiame piniginės socialinės paramos taiklumo. Prioritetu ir toliau išlieka pažeidžiamiausių namų ūkių apsauga, o atskirais atvejais individualius sprendimus dėl vieno ar kito namų ūkio, priims savivaldybės“, – pranešime sakė M. Navickienė.
Pataisos, be kita ko, numato, kad kreipiantis dėl socialinės paramos pirmą kartą arba praėjus dvejiems metams nuo jos gavimo, jeigu asmens ar šeimos turto vertė viršija normatyvą, tris mėnesius į tai nebus atsižvelgiama ir parama bus skiriama. Išankstiniais skaičiavimais, kompensacijų gavėjų skaičius šiemet sieks apie 200 tūkst. per mėnesį, arba apie 18 proc. mažiau nei praėjusį šildymo sezoną. Pataisas teikusios Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai teigė, kad grąžinti iki koronaviruso pandemijos galiojusią tvarką prašė savivalda, pastebėjusi, kad pašalpų ateina prašyti ir žmonės, kurie turi daug nekilnojamojo turto Valstybės kompensacijos už šildymą nevertinant į jas pretenduojančių žmonių turto skiriamos nuo 2020-ųjų birželio, kai prasidėjo koronaviruso pandemija ir buvo paskelbta ekstremali situacija. Vėliau Seimas įstatymu leido turto nevertinti iki 2024 metų balandžio pabaigos.
 

Atgal