VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2023.09.12. KOKIĄ PIRTĮ GALIMA PAVADINTI PIGIA IR PRAKTIŠKA?

 

Lauko pirtys nėra didelės, todėl labai mobilios ir patogios. Jas galima pasistatyti, kur širdis geidžia – sodybiniame sklype, prie kokio nors vandens telkinio – privataus tvenkinio ar netoli ežero, upės. Tokios pirtys yra laikomos šaunia laisvalaikio praleidimo vieta. Be to, šios pirtys labai greitai sustatomos jau iš anksto paruoštų skydų.

Kokios yra trys pagrindinės lauko pirčių formos?

Lauko pirtys yra trijų formų – statinės, trikampio bei kvadrato. Statinės formos pirtelė yra dažniausiai pasitaikantis variantas, nes ją lengva pervežti iš vienos vietos į kitą. Be to, ji užima labai mažai vietos ir tuo pačiu yra laikoma kraštovaizdžio papuošalu.

O trikampė pirtis gali būti komplektuojama ir kaip vasarnamis, su jame įrengiamomis lovomis. Tokią pirtį įsigiję galite išlošti, nes viename turėsite du – puikią pirtį ir mobilų vasarnamį. Tuo tarpu kvadratinė pirtis yra erdviausia ir patogiausia tarp lauko pirčių. Joje telpa iki dvylikos žmonių, todėl ši pirtis yra arčiausiai įprastų stacionarių pirčių. Tik jos kaina gali būti didesnė nei kitų rūšių pirčių.

Iš kokios medienos yra gaminamos lauko pirtys?

Lauko pirčių sienos yra gaminamos iš kelių rūšių medienos. Jos gali būti pagamintos iš eglės, raudonojo kedro bei maumedžio medienos. Tuo reikalu gali būti panaudota ir termo mediena, kuri yra apdorota natūraliomis medžiagomis, nenaudojant jokių cheminių medžiagų. Ši mediena yra paveikta dideliu karščiu ir garais, todėl pasižymi dideliu atsparumu temperatūros pokyčiams, jos neveikia vasarą lauke tvyrantis karštis. Pastaroji mediena yra švelnaus paviršiaus ir maloni pažiūrėti. O pirties viduje apdailai naudojamos liepos, drebulės ar juodalksnio dailylentės.

Kas yra sumontuota ir sukomplektuota lauko pirtyse?

Lauko pirtyse yra montuojami plautai, įrengiami ventiliaciniai kanalai bei vandens nutekėjimo latakai, specialus apšvietimas. Į jų komplektus įeina arba malkomis kūrenamos, arba elektrinės krosnelės. Jei komplekte yra malkinė krosnelė, tada kartu su ja yra pridedamas ir apšiltintas nerūdijančio plieno kaminas su visomis reikiamomis stogo detalėmis. O priepirtyje kaip įprasta yra sumontuoti mediniai suolai. Pirties grindys yra išimamos.

Atgal