VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

07.16. Lietuvos 100-mečio jubiliejui skautai pradėjo ruoštis jau prieš gerą dešimtmetį

Ričardas Simonaitis,

LSS skautų tunto „Valdovų rūmai“ skautininkas

2018-ieji Lietuvai patys įspūdingiausi ir švenčiausi metai, juk Lietuva švenčia Nepriklausomybės šimtmečio jubiliejų. Kasdien galime džiaugtis atliktais darbais, lietuvių tauta per labai trumpą laiką sugebėjo išsivaduoti iš sovietinės ideologijos pančių ir, nežiūrint didelės emigracijos, reiškia pačią didžiausią meilę ir pagarbą savo valstybei. Džiugu ir tai, kad šiuose darbuose neliko nuošalyje ir Lietuvos skautai, savo idėjomis ir veikla nemažai prisidėję stiprinant Lietuvos valstybingumą. Po penkių dešimčių sovietinės okupacijos metų lietuviai visgi pralaužė sovietinę geležinę sieną, o iškovota laisvė leido plačiai pasklisti po pasaulį. Kadangi Lenkija buvo artimiausia kaimynė, lietuvius pirmų išvykų metu viliojo Žalgirio mūšio laukai, kuriuose Lietuvos kariuomenė kartu su lenkų riteriais, vadovaujant Lietuvos karaliui Vytautui, pasiekė įspūdingą pergalę prieš kryžiuočių ordiną.

Žalgirio mūšio lauko muziejuje įdomi gausi ekspozicija – riterių šarvai, ginklai... Skautams, kurie pirmieji įsijungė į lenkų riterių kovų batalijas, užkliuvo vieno eksponato nebuvimas: šalia Lenkijos karaliaus Jogailos skulptūros nebuvo Vytauto Didžiojo biusto, pagrindinio veikėjo, kurio sumanumo ir drąsos dėka buvo nugalėti kryžiuočiai. Mintis, kad reikėtų pasirūpinti patiems lietuviams sukurti Vytauto Didžiojo skulptūrą ir atgabenti į Žalgirio mūšio lauko muziejų, tada atrodė neįgyvendinama. Tačiau įsigilinus į visas peripetijas ir supratus, kad penkiasdešimt vaikų, t.y. „Žalgirio aidai“, jau dalyvauja šiose draugovės skautų batalijose su savo pagamintais šarvais leido tikėtis, kad Vytauto Didžiojo biustas bus pagamintas Lietuvoje ir atgabentas. Klausimas: kada tai bus padaryta? Vienai skautų draugovei būtų buvę per sudėtinga tai padaryti, todėl kreiptasi į Lietuvos Karališkosios Bajorų sąjungos atstovą bajorą dailininką Joną Sidaravičių. Idėjai buvo pritarta, tačiau jos įgyvendinimo teko laukti net penkerius metus, ir jau su kitu LKBS pirmininku bajoru Jonu Ragausku. Artėjant Žalgirio mūšio šešių šimtų metų pergalės jubiliejui, LSS „Žalgirio aidai“ skautai ir Lietuvos bajorai kartu įgyvendino šią idėją: 2010 m. rudenį Vytauto Didžiojo skulptūra buvo sukurta vieno iš skulptoriaus Bogdano mokinių ir, padedant skautams, nugabenta į Žalgirio mūšio lauko muziejų, pastatyta šalia Lenkijos karaliaus Jogailos biusto. Jau beveik dešimt metų džiaugiamės šia įgyvendinta idėja. Atrodė lyg ir nereali, tačiau šiandien kiekvienas, apsilankęs Žalgirio mūšio lauko muziejuje, savo akimis gali tai pamatyti. Visi atvykę galės susipažinti su tikrais Žalgirio mūšio didvyriais - Lietuvos ir Lenkijos karaliais Vytautu bei jo pusbroliu Jogaila.

Skautas Ričardas Simonaitis ir Karališkosios Bajorų sąjungos pirmininkas bajoras Jonas Ragauskas Vytauto Didžiojo skulptūrą jau atgabeno į Žalgirio mūšio lauko muziejų šalia karaliaus Jogailos. 2010 m.

Lietuvos skautų sąjungos draugovė „Žalgirio aidai“, per dešimtį metų išaugusi į didelį skautų tuntą, jau ir su keliomis draugovėmis, pasivadinusi tuntu „Valdovų rūmai“ norėtų įgyvendinti naują idėją – pastatyti Vilniaus mieste paminklą, skirtą žemaičių bajorui Kazimierui Simonavičiui, kuris vienas pirmųjų pasaulyje sukūrė pakopinę raketą, 1650-aisiais metais yra parašęs ir išleidęs knygą „Didysis artilerijos menas“ lotynų kalba, kurioje detaliai aprašė raketos veikimo principus. Šiandien daugelio šalių mokslininkai naudoja šį principą, ir raketos skraido jau ne tik į mėnulį, bet netolimoje ateityje galės pasiekti ir Dievo buveinę. Gal? Gal todėl ir yra svarbus šis žemaičių bajoro išradimas, o mūsų laikmečio žmonėms, šiuo atveju „Valdovų rūmai“ skautams, gal pavyks įgyvendinti šią Kazimiero Simonavičiaus svajonę: pasiekti neįveikiamas erdves skulptūroje? Tik ši svajonė jau turės peržengti kito šimtmečio ribas. Kas žino, gal pavyks ir anksčiau? Svajonės kartais pildosi...

Atgal