VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

05.10.Pirmas darbas: dokumentai, mokesčiai ir artėjanti pensija

Pirmasis darbas yra lygiai toks pat svarbus įvykis kaip ir įstojimas į universitetą. Žinoma, visi darbai yra skirtingi ir kiekvienas sukelia vis kitokias emocijas. Bet kuriuo atveju, prieš įsidarbinant ir pirmosiomis darbo dienomis, reikia sutvarkyti nemažai reikalų, pavyzdžiui, užpildyti dokumentus, ieškoti informacijos, kokie bus mokesčiai nuo atlyginimo, pensija ir panašiai.

Dokumentai, reikalingi prieš pradedant dirbti

Jei dar niekada nedirbote, jums reikės gauti „Sodros“ pažymėjimą. Juo pažymima, kad asmens darbdavys įsipareigoja mokėti tam tikras įmokas, skirtas šio asmens ateities pensijai, išmokoms dėl nėštumo ar ligos. Kiekvienas įsidarbinęs privalo turėti šį pažymėjimą.

Dar vienas svarbus pažymėjimas, susijęs su asmens sveikata, yra jo sveikatos pasas arba asmens medicininė knygelė. Gydytojas joje patvirtina, kad asmuo gali dirbti numatytą darbą, aprašytos papildomos priemonės ar apribojimai darbui. Šis dokumentas įrodo, kad tiek darbdavys, tiek darbuotojas laikosi sveikatos patikros tvarkos.

Turint šiuos dokumentus jau galite pradėti dirbti. Po numatytų įdarbinimo procedūrų, jums tampa pasiekiami ir greitieji kreditai internetu. Jie gali būti panaudoti, pavyzdžiui, nutikus nelaimei prieš gaunant pirmąjį atlyginimą.

Dokumentai, reikalingi pradėjus dirbti

Dokumentų tvarkymas nėra vien tik šios pažymos. Kiekvienam dirbančiam taip pat reikia susitvarkyti gyvybės draudimo, antros pakopos pensijos kaupimo dokumentus. Nuo 2017 m. asmenys, dirbantys pagal individualios veiklos pažymėjimą, yra draudžiami „Sodros“ socialiniais draudimais, tačiau čia įmokas moka jau ne darbdavys, o pats asmuo, taigi tai papildomi mokesčiai nuo atlyginimo.

Gyvybės draudimą siūlo įvairios įmonės, bankai. Geriausia, prieš pasirašant sutartį, susitikti su draudimo kompanijos atstovais, patiems pasidomėti sąlygomis. Kas mėnesį mokėdami tam tikrą sumą, būsite užtikrinti, jog prireikus pagalbos, jums bus išmokėta kompensuojama suma. Jei neturite draudimo, bet jau dirbate, skubios nelaimės atveju gali padėti ir greitieji kreditai internetu. Jie yra ypač gera pagalba, jei nelaimė ištinka kelios savaitės prieš gaunant pirmąjį atlyginimą.

Informacija apie mokesčius

Jei dirbate samdomą darbą ir patiems nereikia atskirai mokėti didelių įmokų „Sodrai“, vis tiek lieka tam tikri mokesčiai nuo atlyginimo. Pagrindinis mokestis, kurį turi mokėti visi, yra pajamų. Šis mokestis mokamas tik kartą metuose, tai yra, deklaravus pajamas. Pildant gyventojų pajamų deklaracijos formą, apskaičiuojama reikiama suma ir, jei asmuo nesusimokėjo, jam primenama tai padaryti. Socialinio ir sveikatos draudimo mokesčiai taip pat turi būti mokami, tačiau dirbant samdomą darbą, jie yra mažesni nei dirbant pagal individualios veiklos pažymėjimą. Viso samdomam darbuotojui reikia sumokėti:

  •  15 proc. gyventojų pajamų mokestį;
  •  6 proc. privalomojo sveikatos draudimo mokestį;
  •  3 proc. įmoka „Sodrai“.

Dirbant pagal Individualios veiklos pažymėjimą reikės sumokėti:

  •  15 arba 5 proc. gyventojų pajamų mokestį;
  •  29,7 proc. „Sodrai“ nuo 50 proc. apmokestinamų pajamų;
  •  9 proc. privalomojo sveikatos draudimo mokestį.

Pradėjus dirbti, asmeniui atsiranda ir dar viena atsakomybė: sąžiningai mokėti mokesčius, pasirūpinti savo draudimu ir sveikata. Privalumas tas, kad susiradus darbą, realūs tampa ir greitieji kreditai internetu. Tiesa, jais pasinaudoti reikėtų tik išskirtiniais atvejais, pritrūkus pinigų, bet žinant, kad po kelių dienų gausite atlyginimą ir skolą grąžinsite laiku. 

Atgal