VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

04 04. Nauja visuotinės laimės panacėja – emocinis intelektas (2) (arba apkvaišę be kvaišalų)

Aleksandras Kavoliūnas

Dar ne taip seniai spauda mirgėjo tokiomis antraštėmis: “Emocinio intelekto ugdymas Lietuvos mokyklose išaugins laimingą kartą“; “Emocinis intelektas švietimo sistemoje“; “Lietuvos bei užsienio ekspertai dalinosi (Seime) patirtimi įgyvendinant emocinio intelekto programas ugdymo įstaigose...“ ir t. t. Kelios organizacijos net susivienija, kad Lietuvos mokyklose nacionaliniu mastu plėtotų programas, lavinančias vaikų emocinį intelektą ir laimės jausmą...

Na ką gi – žmonijos kelias į laisvę ir laimę – tema ne nauja, atgijusi dar XIX a. pabaigoje Biliūno “Laimės žiburyje“, Gorkio “Senėje Izergilėje“, V. Verasajevo “Žvaigždėje“...

O ką gi mums siūlo šitie EI “specialistai“?! Emocinio intelekto programa Lietuvos mokykloms rengiama vadovaujant emocinio intelekto specialistui, „BCS International“ direktoriui Styvui Nylui (Steve Neale). Vienas Nilas jau buvo – “Snoro“ banko bankroto administratorius, skandalingasis britas Nilas Kuperis. Jo veiklos rezultatai – akivaizdūs... Turime dar vieną..?! Su savo hipnotiniais pomėgiais bei potyriais! Netikit?! Tai paskaitykit jo asmeninį tinklalapį, kur tarp jo veiklos sričių hipnozė užima išskirtinę vietą!!!

Skaitymas, skaičiavimas vaikams mokyklose jau nebereikalingi, vien emocijų formavimas? Taigi – norime tapti laimingais, įteigdami sau, kad esame laimingi... Brangieji, tai yra ne kas kita, o saviįtaigos naujas variantas – autosugestija arba hipnozės atmaina. Turinys tas pats, tik įvilktas į kitokią formą. Šis vaikams peršamas savęs pažinimas – tai nepašventintas New Age humanizmas. Kas gi yra tas humanizmas? Štai krikščioniškas apibrėžimas: “Humanizmas yra viena žmogaus pavertimo Dievu forma. Humanizmas iš esmės yra pirmoji žmogaus nuodėmė: pastangos būti geram (arba laimingam) be Dievo. Jis yra žmonių pastangos patiems pasiekti aukščiausiąjį žmonijos išsivystymo lygį, kitaip tariant, – nuodėmė ir stabmeldystė. Humanizmas yra tikrosios Dievo mums numatytos paskirties klastotė“.

Emocinio intelekto (EI) ugdymas Lietuvos mokyklose išaugins laimingą kartą?! Skelbiamas visuotinės laimės receptas?! Tik koks šios laimės šaltinis?! Kokių autorių įkvėptas? Ar ne New Age judėjimo bei “Scientology“ religijos su Ronu Habardu priešakyje įvairių technikų pagalba suformuotas?! Priminsiu, ką skelbė šios, dar vienos panacėjos (dianetikos), autorius R. Habardas: “Dianetikos sukūrimas yra kertinis žmogaus istorijos akmuo, kuris gali būti prilygintas ugnies atradimui ir savo reikšmingumu pranoksta rato ir lanko išradimą“. Autorius (L. R. Habardas) pareiškė, kad jis atradęs ne tik “vienintelį visokių rūšių neurozių, psichozių, nusikalstamumo bei psichosomatinių susirgimų šaltinį“, bet ir terapiją, kuria galima juos išgydyti. Arba, kaip daugelis išėjusių iš “Scientology“ bažnyčios paskui liudijo, ir be skausmo numarinti...

Jums pažįstama?! Tad priminimas sufabrikuotos laimės ieškotojams būtų toks: ši apgaulė tegali kilti tik iš vieno šaltinio, kuris milijonams žmonių rodo kelią į laimę bei išrašinėja receptus... per narkotikus. Šiuo atveju – sielos narkotikus, nes visi šie emociniai žaidimai vyksta manipuliuojant neuronais smegenyse. Daugumas narkomanų, jogų, nors anaiptol ne visi, išgyvena tą patį – tik pirmieji vartodami narkotikus, o antrieji per rytietišką meditaciją. Taip manipuliuojama neuronais smegenyse siekiant sukelti tariamai tikrus išgyvenimus (laimės pojūtį), kurie tačiau yra ne kas kita, tik veikianti sielą apgaulė. Emocijos kuriamos dirbtiniu būdu, sukeliant euforines būsenas manipuliacijų neuronais limbinėje galvos smegenų sistemoje pagalba.

Nejaugi visuomenėje nėbėra kas suvoktų, kad tai tos pačios Kašpirovskio, tik naujoviškai suformuluotos – hipnozės formos: įtaiga, saviįtaiga, apvilktos naujais rūbais?! Kažkoks sielų nuzombinimas šio visuotinio laimės pojūčio pagalba. Masinės greitos laimės paieškos...

“Pats pavojingiausias žmonių “pažadinimo“ būdas, praktikuojamas New Age, yra hipnozė“ – rašoma specialiame leidinyje. Tai – pavojingiausia sugestyvaus poveikio žmogui atmaina, tarp kitko, naudojama ir satanistinėse bažnyčiose. Todėl dar kartą būtina priminti, kad šį kartą okultizmas, prisidengęs avies kailiu (New Age tinklas), sudarytas iš įvairių organizacijų, institucijų, grupių bei gyvensenos modelių, skverbiasi į beveik visas visuomeninio gyvenimo sritis: mokslą, švietimą, gydomąją mediciną, meną, politiką ir kai kurias religines sferas.

O štai ką apie greitos laimės receptus kalba vienas žymiausių Lietuvos egzorcistų, kunigas Arnoldas Valkauskas: “Visa, kas siūlo greitą ir puikią laimę – ošo, joga, aromatų terapeutai (ir visa kita) yra demoniška. Jais pasikliaujantys žmonės nenori prisiimti atsakomybės. Įsikabinama į savo pasaulio supratimą, pataikaujama savo gyvenimo stiliui, savo nuodėmei. Juk taip lengviau, nei ką nors pakeisti, ko nors atsisakyti. Šventajame Rašte pasakyta: platūs vartai – nuodėmei, siauri – išganymui“, – kalbėjo kunigas. Egzorcistas tikino, jog jam yra tekę susidurti ne su vienu vaikų apsėdimo atvejų. Tai taip pat pasitaiko skaitant tokias burtų knygas kaip “Haris Poteris“.

Linksmumas ir laimė, tai ne skambinimas gitara ar šokiai! Tikrasis linksmumas slypi viduje – jis ir suteikia ramybę bei laimę, nors veidas gal ir atspindi visai kitokią jausmų gamą. O savigarbos stoka, dėl kurios kenčia šiandienos žmogus ir mūsų vaikai, yra moralinių Kristaus mokslo pagrindų: gerbk savo tėvus, mylėk savo artimą bei daugelį kitų gyvybiškai svarbių tiesų mokyklose ir visų pirma, šeimose, stoka. To nebuvo mokomi – dalinai – nei mūsų tėvai, nei mes patys. Jau nekalbant apie sisteminį krikščionybės pagrindų įvedimą į vidurines mokyklas. O paskui ir į aukštąsias.                    

Emociniame intelekte žmogus yra pajungiamas nuolatinei niekada nesibaigiančiai savo ir kitų jausmų analizei bei jų valdymui, bandant nuolatos gyventi įvairiose savo susikurtose būsenose... Gyveni savo pasaulėlyje, taip niekada ir neišlipdamas iš tų susikurtų iliuzijų laivelio ir nieko daugiau be savo emocijų nematydamas... Bet juk net maistas, kurį mes valgome pusryčiams ar pietums, rekomenduojamas kuo įvairesnis: saldus, sūrus, kartus... Todėl net tokios emocijos, kaip skausmas, liūdesys yra sielai būtini ingredientai: “Palaiminti, kurie liūdi, nes jie bus paguosti“ (Mato 5, 4). Palaiminti, bet ne prakeikti...

“Gerą dieną džiaukis, o nelaimės dieną susimąstyk...“ (Mokytojo 7, 14). Didelis noras greit ir neskausmingai, t. y. dirbtinai, ne Dievo žodžiu, kompensuoti sielos skausmą arba paversti vienas būsenas į kitas, gali nuvesti į įvairias kitas priklausomybes (nuo niekada nesibaigiančių sielos norų), net iki azartinių lošimų ir t. t.

***

Taigi vietoj matematikos, nuostabios lietuvių kalbos, ruošiamės įdiegti vaikams EI „mokslą“? Tai gal dar Vaivos pranašystes pasiūlykim į mokyklas?! Arba knygas apie H. Poterį?! Beje, ne vienas tuose EI užsiėmimuose dalyvavusiųjų pabrėžia apie manipuliacines Emocinio intelekto galimybes (kai kurie iš lankiusiųjų pasakojo apie dėstytojų pagyras nusirašinėjant užduotis egzaminų metu per atstumą?!?). O juk tai telepatija! Yra pasyvioji ir aktyvioji telepatijos formos. Aktyvioji neretai naudojama kortų žaidimuose, ir dar daug kur... Pvz., prisiminkim V. Mesingą ir jo technikas... O kas bus, kai mokiniai pradės manipuliuoti mokytojais, valdžios patarėjai – valdžia ir aukščiausio rango valstybės asmenų mintimis bei poelgiais?!? O tai, brangieji, yra rimčiau nei migrantų antplūdis... Daug rimčiau! Kodėl.?!

Todėl, kad visi šie EI “mokslo“ šarlatanai viliodami žmones nuo sielos išsigelbėjimo Kristuje gali padaryti (jei jų nesutabdysi) visuomenei daug žalos. Durys į išgelbėjimą tūkstančiams gali užsidaryti, o kadangi daugelis netiki prigimtine nuodėme, tai jiems joks išgelbėjimas nereikalingas. Gal tik iš eketės... Ir nuo blogų emocijų.

Kristologijos atžvilgiu, Emocinis intelektas (EI) yra labai subtilus žmogaus sielų ir Dievo priešo “išradimas“, nukreiptas tam, kad suvedžiotų kuo daugiau sielų ir nukreiptų jas kuo toliau nuo Dievo Kristaus, nuvedant jas į amžinąją pražūtį. EI – tai grynai okultinis mokymas, kuriame net terminai tokie patys, kaip ir okultizmo kultivuotųjų tarpe: “energijos srautas“, “psichoenergetika“, “energetinis laukas“, “energetiniai impulsai“... Todėl galima drąsiai teigti, kad Emocinis intelektas yra egocentrinė apgaulė, nukreipta į save, o ne kitiems padėti tobulėti. Ir visa tai yra okultizmas, kuris yra vienas didžiausių Kristaus mokslo ir žmogaus sielos priešų! O juk žmogui skirta vieną kartą gyventi ir vieną kartą mirti, o po to – teismas! (Hebrajams 9, 27). O kur jis praleis amžinybę, jei nepažins Kristaus?

„Neturėk kitų dievų šalia manęs“ (Išėjimo 20, 3). Kodėl šiuo klausimu Dievas toks kategoriškas? Pirmiausia reikia pripažinti, kad transcendentiniai patyrimai, kurių griebiamasi greta Dievo, niekuomet neparodo žmogaus tikėjimo, greičiau tai yra netikėjimo ženklas. Tie, kurie savo gyvenimą susaisto su mirusiųjų klausinėjimu ar švytuoklės judesiais, tiki dievais greta Dievo, dievais, kurie jais nėra. Jie negarbina Dievo, o juk tik jį, Kūrėją, garbinti pritinka. Taip elgdamiesi jie nusižengia Pirmajam įsakymui (plg. Išėjimo 20, 1–4).

Šį įsakymą Dievas ištarė švelniai susirūpinęs mumis, žmonėmis. Dievui yra žinoma, kad už šių dalykų stovi tamsos jėgos. Jis žino, kad tos jėgos (okultinės) ne išlaisvina, o pavergia. Nesvarbu, ar žmonės leidžiasi į tokius dalykus vedami smalsumo, ar turėdami labai rimtų motyvų, – jie nebeatsikrato dvasių, kurias išsišaukė. Okultizmo praktikavimas gali smarkiai pakenkti dvasiai ir psichikai. Tie žmonės tampa tokie priklausomi, kad jų priklausomybę galima prilyginti narkomanijos tragizmui. Jie rizikuoja vertingą sielą pražudyti pragare (plg. Mato 10, 28).

O ką propaguoja daugelis mūsų TV laidų? Juk ne ką kitą, kaip okultizmą! Taip pat okultizmas vis dar tebelieka patraukli rinka sukčiavimams...

Emocijos yra vien tik sielos prerogatyva, o Dievo Dvasia turi kitų siekių, žymiai svarbesnių žmogaus, kaip dvasinės asmenybės (turinčios sielą ir dvasią, patalpintas kūne), augimui bei vystymuisi Dieve. Šitie gi, turėdami tikslą manipuliuoti kitais, siekia žmonių palankumo labiau nei Dievo! Laimė visuomenėje formuojama kaip vos ne vienintelė siekiamybė. Bet dažnai yra kitaip – jei savo susikurto laimės įvaizdžio nerealizuoji (negauni tuoj pat arba gauni kiek vėliau?!), atėjus depresijai puolama į neviltį, skatinančią savižudybes, alkoholizmą, narkomaniją, nesantuokinį seksą ir t. t.

***

Taigi matome, kad EI propaguotojai neturi nei pagarbos žmogaus asmenybės sudėtingumui, nei jos suvokimo. Jiems žmogus yra mašina, o psichikos sveikata, laimė pasiekiama manipuliuojant emocijų mygtukais smegenyse – tereikia žinoti, kurį mygtuką – emociją kur ir kada nuspausti... Ir kažin, kas lauktų mūsų vaikų išėjus iš šitų okultinių labirintų – jei dar visi surastų išėjimą... Ir kokia būtų siekiančių visuotinės laimės be Dievo išdidumo kaina – ar ne “Titaniko“ keleivių likimas?!

Tikroji laimė yra atiduoti save žmonėms taip, kaip atidavė save Kristus, taip kaip gyveno daugelis šventųjų. Todėl nebūtina nuolat bei įkyriai ieškoti laimės: jei mylime kitus, ją ir gausime. Jei ją daliname – ji dešimteriopai ir grįš.

***

Tad mielas žmogau: skirk laiko Dievo Žodžio skaitymui bei apmąstymui, tai – stiprybės šaltinis, skirk laiko maldai, tai – didžiausia jėga žemėje, skirk laiko juokui, tai – sielos muzika.

Skirk laiko mylėti ir būti mylimam, tai – Dievo duota privilegija. Skirk laiko duoti. Diena per trumpa, kad būtum savanaudis.

Skirk laiko skaitymui, tai – išminties fontanas, skirk laiko draugiškumui, tai – laimės kelias, skirk laiko darbui – tai sėkmės kaina.

Ir galiausiai – skirk laiko gailestingumui. Tai – raktas į Dangų.

Atgal