VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

01 27. Kaip kovoti su alkoholizmu?

Ričardas Kalytis

Yra du būdai: auklėjimas ir administracinės priemonės. Berods su auklėjimu susidoroti “laisvoje visuomenėje“ sunkoka. Nebe tie laikai, kai prabaščius nuo ambonijos ant visos parapijos pavardėmis sarmatydavo pijokėlius. Nebe tie lakai, nebe tie žmonės. Trūksta ir sarmatos, ir sąžinės. Reikia antro - imtis administracinių priemonių.

Kokių? Laisvoje visuomenėje su draudimais reikia atsargiai, gali pažeisti piliečių teises. Reikia perprasti, kas yra alkoholiniai gėrimai. Neperdėsime pasakę, jog tai yra padidinto rizikingumo prekė. Todėl tos prekės platinimas, t.y. pardavimas, privalo turėti sugriežtintas taisykles. (Manau, tam niekas neprieštaraus). Ne, nereikia specialių parduotuvių su atveriamais grotuotais langeliais. Taisyklės privalo užtikrinti visų žmonių prieinamumą (tiesa, šiek tiek apsunkintą) prie alkoholio, o jo vartojimo visuomenei priimtinos kultūros privalo laikytis vartotojas. Kaip tai padaryti? Kalbėsime apie stipriuosius gėrimus, kurie labiausiai veikia į suvartotus “gryno alkoholio litrus“.

Kalbėsime paprastai - alkoholio vartojimui reikia įvesti viešumą. Kiek pagaminta, kiek kam nukreipta, kiek kas pardavė, nupirko (greičiausiai, ir išgėrė). Kaip tai padaryti?

Tą, kaip ir viską, reikia perkelti į elektroninę erdvę. Reikia džiaugtis, jog ją mes, kaip ir visus mechanizmus, turime. Stiprųjį alkoholį reikia drausti pardavinėti už grynuosius. Stiprųjį alkoholį reikia pardavinėti pagal bankų mokėjimo korteles.

Kadangi bankų kortelės išduodamos pagal asmens kodą, tai tas duoda plačias galimybes kontroliuoti :

*amžių

*parduoto alkoholio kiekį visose parduotuvėse.(Išvada: nebūtina mažinti pardavimo taškų).

*galima leisti atatinkamom tarnybom tikrinti asmens alkoholio vartojimą

*galima riboti parduodamo alkoholio kiekį vienam gyventojui

*galima stebėti alkoholio judėjimą šalyje (pardavimą).

Visa tai išspręs bankai, parduotuvės, programuotojai. Būsime pirmi, įvedę elektroninę alkoholio kontrolę.

Tą padarę, būsime pirmieji, įvedę alkoholio kontrolę į elektroninę erdvę. Informacija ir viešumas padės mums mažinti alkoholizmą.

Prasmingų 2016 Metų!

Atgal