VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

12 22. Kai kurie lemtingieji pasaulio įvykiai arba kelios priežastys, be kurių mūsų tikrai nebūtų

(Prieškalėdinis esė)

Aleksandras Kavoliūnas 

Iš savo patirties žinome ne vienas, kad lengviausiai kurti sekasi, kai nors viena akim esi matęs kokį analogą tam, ką ruošiesi kurti. Pavyzdžiui, jei kuri autoportretą – žiūri į veidrodį.

Ne vienas turbūt numanom, kad prieš žmogui atsirandant, veidrodžių dar nebuvo. Na, tiesiog pirmieji veidrodžiai iš stiklo buvo pagaminti I m. e. amžiuje (Romoje). Tik 1835 metais Justus von Liebig (Vokietija) atrado būdą, kaip stiklo paviršių padengti sidabro sluoksniu. Šis atradimas buvo šiuolaikinės veidrodžių gamybos pagrindas.

...Tad ką žiūrėdamas į veidrodį dar gali pamatyti be savęs? Na, dar ant sofos drybsantį besišildantį katiną...

O į ką kurdamas žmogų žiūrėjo Dievas? Atsakymas – į savo atvaizdą: ,,Ir Dievas sutvėrė žmogų pagal savo atvaizdą; pagal Dievo atvaizdą sutvėrė Jis jį...“ (Pr 1, 27). Sutvėrė pagal savo būdą, charakterį ir įvairius gebėjimus: mylėti, kurti, improvizuoti ir t. t.  Tai pirmoji priežastis, kodėl mes esame.

Kadangi geri darbai dažnai būna patikrinami blogiu, taip įvyko ir žmonijos atveju – blogio gundomas žmogus krito. Dievas davė žmogui laisvą valią – laisvę rinktis, kuri yra viena didžiausių dovanų, duodamų žmogui nuo pat gimimo... Laisvę rinktis gėrį arba blogį. Ir jis pasirinko blogį – Nuopolį. Šis pasirinkimas buvo nepataisoma klaida, nukreipusi visą kūriniją pražūties keliu.

 Pamynęs Dievo moralinius principus žmogus nupuolė į nuodėmę, bet Tėvas surado būdą, kaip atpirkti kritusį žmogų ir sumokėti už nuodėmę: ,,Dievas taip pamilo pasaulį, jog atidavė savo viengimį Sūnų, kad kiekvienas, kuris Jį tiki, nepražūtų, bet turėtų amžinąjį gyvenimą“ (Jn 3, 16). Buvo įvykdytas Atpirkimas! Dievo Sūnus, Viešpats Jėzus Kristus, atpirko žmoniją iš pražūties! Tai antroji priežastis, kodėl mes esame.

Daugelis žino ir supranta, kad už mus sumokėta brangiu Atpirkėjo krauju... O tie, kurie nežino apie Atpirkimą ar netiki juo, renkasi arba kuria savo modelius, dažniausiai konfliktuojančius su krikščioniškąja etika ir Kristaus mokslu. Plačiau apie tai galima pasiskaityti Biblijoje. Siūlau todėl, kadangi šio laikraščio skaitytojai daugumoje – žmonės tikintys. Ir be abejo Kristumi. Juk laikraštis – krikščioniškas...

Trečioji priežastis, kodėl mes esame – tai Viešpaties apaštalų darbai bei jų dvasinis paveldas. Negana to, kad mes kvėpuojame bent viena molekule, kuria kvėpavo mūsų Viešpats Jėzus, mes turime ir Jo paliktą mokslą: keturias evangelijas, mokinių laiškus bei šlovingus apaštalų darbus, kurie teberašomi ir šiandien. Ar taip gali būti?! Gali...

Dabartinių Kristaus sekėjų tikėjimo žygdarbiai ir yra tas apaštalų darbų pratęsimas: ,,Jėzus Kristus yra tas pats vakar, šiandien ir per amžius“ (Hbr 13, 8). Šis dvasinis paveldas yra perduodamas iš kartos į kartą, iš amžių į amžius, iš vienų širdžių į kitas. Negi apaštalo Pauliaus, motinos Teresės ir kitų iškilių žmonių dvasinis palikimas nenusipelno pagarbos?..

Ketvirtoji priežastis. Jei žvilgtelėtume į istoriją iš arčiau, tai būtų mūsų tėvų ir protėvių sudėtos aukos. Taip pat maldos tų, kurie sumokėjo didžiulę kainą už mūsų dabartinę laisvę, kuri yra ne kas kita, o Dievo dovana. Tik žinia, kad ne visi vienodai dovanas brangina ar moka su jomis elgtis...

Galų gale tai ir mūsų – dabar esančių ir gyvenančių – pastangos: 1991 metų žiemą, Martyno Mažvydo bibliotekoje greitomis įrengtoje Raudonojo kryžiaus būstinėje aš, mano kaimynas bei medicinos seselių personalas laukėme atvažiuojančių priešo tankų. Juk daugelis manė, kad be aukų neapsieis... Bet, ačiū Dievui, tikinčiųjų maldos pasiekė Tėvo širdį ir Jo malonė dovanojo ramią naktį: tankai pravažiavo pro  šalį!

Ir dar daug priežasčių galima būtų paminėti, jei myli Tą, kuris gimė skurdžioje, neišvaizdžioje prakartėlėje, buvo persekiojamas tų, tarp kurių gyveno, nors padarė tiek daug gero... Ir kuris mirė kančiose, kad išgelbėtų tave ir mane iš pražūties, sumokėjęs Savo brangiu krauju. Todėl mes ir esame, todėl galime vaikščioti po tėvų žemę, laisvai kvėpuoti, netrukdomai kurti bei įvairiais būdais reikšti savo meilę žmonėms, Kūrėjui ir kūrinijai.

Ir tikrai ne skaičiai bei datos (hiperbolizuotas dėmesys skaičiams ir jų reikšmėms gali nuvesti į okultizmo liūną) yra ar gali būti žmogaus buvimo planetoje, vardu Žemė, priežastis, o Kūrėjo meilė žmonijai ir viskam, kas gyva – visai kūrinijai, taip nuostabiai Tėvo sutvertai. Visa atmosfera žemėje ir jūroje yra tiek suderinta, kad negali ir atsistebėti. Kartais ir pasijuokti. O kad Tėvas turi jumoro jausmą, užtenka pažiūrėti į papūgą, beždžionę ar kai kuriuos iš mūsų...

Apibendrinant reiktų pažymėti, kad šiais laikais manipuliuojama viskuo – pradedant skaičiais, aukštojo mokslo baigimo diplomais, moksliniais laipsniais ir baigiant įvairiomis sąvokomis bei keistais žodžiais. Gal daugiau iš nesupratimo intelektas prilyginamas dvasingumui, o jausmai, sielos prerogatyva, – Dievo įstatymams! Biblija prilyginama ezoterikai bei okultizmui, Kabalai (burtininkavimas) ar numerologijai.

Protinis supratimas be dvasios apreiškimo ne vieną nuvedė į tokius pasąmonės užkaborius, iš kurių sugrįžti kai kam prireikė ne vieno dešimtmečio. Taip atsitiko Čarlzui Darvinui, kuris senatvėje ištisai skaitė Šventąjį Raštą arba Bibliją (skaityk amžininkų liudijimus).

Vienas garsus teologas (Martynas Liuteris) yra pasakęs, kad institucija, kuri kasdien nenagrinėja Dievo Žodžio, yra pasmerkta morališkai žlugti. Todėl ir nebestebina, kad biblinės tiesos suplaktos su New Age teorijomis, panteizmu bei visokiais keistais išpažinimais, randa vietą net krikščioniškuose leidiniuose... Vyskupas Latimeras, sudegintas ant laužo, sakė: ,,Vienybė privalo būti pagal Dievo Žodį, nes kitaip geriau karas negu taika“.

Tauta be Dievo supratimo ir baimės – tauta be ateities! Ne Mėnulio kalendorius ar pagoniškas Saulės garbinimas, bet Dievo Žodžio ir Jo įstatymų gerbimas atves tautą į tas aukštumas, apie kurias rašė didysis Lietuvos mąstytojas Martynas Mažvydas ir kiti. Lietuvą išgelbės ne aukštųjų technologijų srautas ar šachmatų išpopuliarinimas – nors ir tai gerai. Ne verslumo dvasia yra išeitis Lietuvai. Lietuvą išgelbėti ir pakeisti gali tik Kristaus mokslo pagrindai, visuotinai skelbiamas Dievo Žodis – Evangelija arba Geroji Naujiena, Dievo Dvasios įkvėpta. 

O iš čia ir ekonominis šalies klestėjimas, ir, be abejo, moralė, be kurios neįmanomas joks visuomenės progresas. Galų gale, kol visuomenė neįsisąmonins, kad žmogus visų pirma yra dvasinė būtybė, tol jokios pažangos, kurios taip visi trokšta, nematysime. 

Tad linkėdamas gerų ateinančių švenčių su visomis eglutėmis, kalėdiniais žaisliukais ir šventinėmis mišrainėmis, linkiu nepamiršti, o ir savo vaikams priminti, dėl ko mes puošiame tas eglutes...

P. S. O nuo savęs ir į save panašių, pridėsiu: su Kristaus gimtadieniu!

Atgal