VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

03 15. Tradicinė ,,Padėkos diena“

VPU pedagogai surengė šventę Viešvilės vaikų globos namuose

Doc. dr. Angelė Kaušylienė

Jau devinti metai Jurbarko rajono Viešvilės vaikų globos namuose organizuojama tradicinė „Padėkos diena“, į kurią kviečiami rėmėjai, svečiai ir vaikų draugai. Šias metais šventėje dalyvavo ir Vilniaus pedagoginio universiteto dėstytojai ir studentai, kurie atvyko ne tik su dovanomis, bet ir su koncertu.

Bendradarbiavimo pradžia

2007 m. spalio mėn. 11 d. Socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymų Nr. A1 - 282 buvo patvirtintas vaikų globos įstaigų tinklo optimizavimo planas, kurio įgyvendinimui buvo numatyti du etapai: 1)2008-2010 m. valstybinių vaikų globos steigėjų funkcijas perduoti savivaldybėms; 2) 2011-2015 m. mažinti vietų globos įstaigose skaičių ir optimizuoti veiklą. Įgyvendinat pirmąjį etapą, nuo 2010 metų valstybinės vaikų globos įstaigų steigėjų funkcijos buvo perduotos savivaldybėms, tačiau netgi 8 vaikų globos namų steigėja tapo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Be to, įstatyme buvo numatyta, jog siekiant optimizuoti vaikų globos namų veiklą nuo 2010 metų šeimynose su vaikais turi dirbti socialiniai darbuotojai arba socialiniai pedagogai (iki to laiko dirbo auklėtojai arba socialiniai pedagogai). Taigi dirbantieji auklėtojais ir neturintys socialinio darbuotojo arba socialinio pedagogo išsilavinimo privalo jį įgyti. Atsižvelgiant į šį poreikį ir buvo suformuota norinčių studijuoti socialinį darbą asmenų grupė iš Viešvilės, Pagėgių ir Šakių vaikų globos namų darbuotojų. Esu dėkinga Viešvilės vaikų globos namų direktoriui Algimantui Liaudaičiui, kuris pritarė šiai iniciatyvai, ją palaikė ir padėjo suformuoti norinčių studijuoti asmenų grupę bei sudarė sąlygas studijuoti dirbantiesiems.

Džiugūs rezultatai ir nauji išbandymai

Vadovaujantis Vaikų globos įstaigų tinklo optimizavimo planu, auklėtojos, dirbančios vaikų globos namuose, turėjo išeiti iš darbo arba ieškoti galimybių persikvalifikavimui į socialius darbuotojus arba socialinius pedagogus. Tai buvo tarsi iššūkis vaikų globos namų darbuotojams, todėl džiugu, kad jie nepasimetė ir pasirinko kvalifikacijos tobulinimosi kelią. Tai nėra taip paprasta - gebėti kartu dirbti ir studijuoti - ne kiekvienam pagal išgales. Tam reikia surasti papildomų laiko išteklių ir finansinių galimybių, taigi reikia dar atsisakyti tos kasdienybės, kuri buvo įprasta, ir gauti šeimos narių pritarimą. Tai nemenki išbandymai kiekvienam pasirengusiam studijuoti ir kartu dirbti. Manau, kad tai įmanoma tik tada, jeigu yra darbdavio ir šeimos narių palaikymas bei pats esi motyvuotas tobulinti savo gebėjimus.

Į pagalbą, norintiems įgyti socialinio darbuotojo profesinę kvalifikaciją, atėjo VPU Socialinės komunikacijos instituto administracija ir dėstytojai, pasirengę patys važiuoti į Viešvilę skaityti paskaitas, kad taip sutaupytų besimokančiųjų laiką ir lėšas.

Pirmieji sunkumai įveikti, suformuota 25 besimokančiųjų grupė, vyksta paskaitos, laikomi egzaminai. Tikėtina, jog visi besimokantieji įgys norimas žinias, susiformuos reikalingus įgūdžius ir taps socialinio darbo profesionalais.

Gerumo šventė Viešvilės vaikų globos namuose

Viešvilės vaikų globos namuose tradicinėje ,,Padėkos dienoje“ dalyvavo gausus būrys svečių. Tame tarpe ir VPU Socialinės komunikacijos instituto direktorė prof. dr. Giedrė Kvieskienė, doc. dr.Angelė Kaušylienė, dr. Egidijus Mažintas, vyr. metodininkė Lina Diliuvienė, studentas Ugnius Levinskas ir Menų edukologijos instituto studentės Rūta Jančiukaitė bei Justina Čyvaitė. Atsidėkodami už jų gerumą ir paramą, ugdytiniai rėmėjams ir svečiams padovanojo koncertą, kurį vedė Buratinas ir Tėtė Karlas. Koncertinėje programoje visus stebino Kauno kurčiųjų reabilitacijos centro ugdytinių pasirodymai. Visus svečius ir vaikus privertė suklusti puikūs mūsų universiteto studentų gitaristų atliekami kūriniai. Savo kūrybos dainomis bei muzika visus sužavėtojo neeilinių sceninių ir vokalinių duomenų turintis operos solistas dr.Egidijaus Mažintas.

Susitikimo – koncerto vaikų namuose akimirkos. A.Kaušylienės nuotrauka

Šventės dalyvius pradžiuginome ne tik unikalia programa, nuteikiančia šventinei nuotaikai, bet ir padovanojome dovanėlės kiekvienam vaikui asmeniškai, šeimynoms ir bibliotekai. Direktoriui Algimantui Liaudaičiui ir pavaduotojai Jūratei Bastinei buvo įteikti Rektoriaus akad. Algirdo Gaižučio padėka už indėlį į jaunimo švietimą ir vaikų gerovę, prasmingą bendradarbiavimą, puoselėjant bendražmogiškąsias vertybes ir socialinę partnerystę.

Globos namų direktorius rėmėjams ir svečiams įteikė Gerumo sertifikatus už draugystę, paramą ir nuoširdumą, ją gavo ir Socialinės komunikacijos institutas bei doc. dr. Angelė Kaušylienė. Direktorius dėkodamas sakė, kad ne vien tik finansinė parama svarbi vaikams, bet draugystė, bendravimas daugeliu atvejų yra neįvertinama jokiais pinigais...

Atgal