VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

02 12. Trichineliozė

Trichineliozė (lot. trichinellosis) – kirmėlinė liga, kurią sukelia organizme parazituojančios apvaliosios kirmėlės trichinos (lot. trichina).

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) Veterinarijos rizikos vertinimo skyriaus vedėjas dr. Eugenijus Jacevičius sako, kad žmonės trichinelioze užsikrečia valgydami žalią ar nepakankamai termiškai apdorotą kiaulieną bei laukinių gyvūnų mėsą. Užsikrėtus pirmieji simptomai atsiranda praėjus vienai dienai ir vėliau po infekcijos.

Ligos požymiai išryškėja praėjus 2 – 8 savaitėms.

Ligos sukėlėjai

Suaugusios trichinos gyvena žarnyne, lervos – skersaruožiuose raumenyse. Gyvūnai ar žmogus užsikrečia suvalgę lervomis užkrėstos mėsos. Trichinos neturi specifinių šeimininkų ir gali parazituoti daugelio žinduolių organizmuose.

Pagrindinis ligos sukėlėjų rezervuaras yra laukiniai ir naminiai gyvūnai, mėsėdžiai ir visaėdžiai gyvūnai bei jūros žinduoliai. Gyvūnai užsikrečia suėdę lervomis užkrėstos mėsos ar sirgusių gyvūnų liekanų.

Dažniausiai serga šernai, rudosios lapės, usūriniai šunys, pilkosios žiurkės, miškinės kiaunės, vilkai.

Pagrindinis žmonių trichineliozės šaltinis pasaulyje yra kiauliena bei kiaulienos gaminiai, arkliena bei sumedžiotų gyvūnų mėsa. Sergamumo statistika tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje nuolat kinta. Tai priklauso nuo maitinimosi įpročių, mėsos paruošimo būdo, nuo ligos diagnostikos ir registravimo tikslumo.

Lietuvoje pagrindiniai trichineliozės rezervuaro šeimininkai gamtoje yra lapės, kiaunės, usūriniai šunys, pelės, žiurkės ir šernai. Dažniausiai trichinos yra nustatomos šernuose ir savo reikmėms skersti auginamoms kiaulėms.

Kiaulės trichinomis užsikrečia šeriant termiškai neapdorotomis maisto atliekomis ar šalutiniais gyvūniniais produktais, taip pat ligą gali platinti smulkieji graužikai (pelės, žiurkės).

Tyrimai

Remiantis statistiniais duomenimis, žmonės Lietuvoje dažniausiai užsikrečia per infekuotą trichinomis šernieną ar kiaulieną. Atliekant naminių ir laukinių gyvūnų tyrimus dėl trichineliozės, 2013 m. Lietuvoje buvo nustatyti 107 teigiami trichineliozės atvejai šernams ir 7 teigiami atvejai kiaulėms.

Todėl, kaip teigia Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai, siekiant užtikrinti maisto saugą Lietuvoje dėl trichineliozės, būtina visuomet tikrinti šernų, kiaulių ir kitų trichineliozei imlių gyvūnų mėsą, jei ji yra ar bus vartojama žmonių maistui.

Vienintelis patikimas trichineliozės profilaktikos būdas – nevalgyti nepatikrinto gyvūno mėsos.

Atgal