VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

01 30. Apie meningokokinę infekciją žinoti turime visi

Vilniaus visuomenės sveikatos centras primena, kas yra meningokokinė infekcija, kaip ji plinta ir ką turėtume žinoti, jeigu mūsų artimoje aplinkoje (mokykloje, darbe, kitame kolektyve) kas nors suserga šia liga.

Užsikrečiama dalijantis buitimi arba labai artimai bendraujant

Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad meningokokinė infekcija – tai labai reta, tačiau pavojinga bakterinė infekcija, plintanti artimai bendraujant su sergančiuoju ar sveiku infekcijos nešiotoju. Infekcijai perduoti reikalingas ilgas sąlytis: ji perduodama per seiles ar nosies išskyras (pavyzdžiui, bučiuojantis, čiaudint, kosint) arba ilgai naudojantis tais pačiais buities daiktais  (šeimose, kituose uždaruose kolektyvuose – internatuose, kareivinėse ir pan.).

Užkratas į kito žmogaus organizmą patenka tuomet, kai sergančiojo seilės ar nosies išskyros oru, bet per labai artimą kontaktą, ar per aplinkos daiktus patenka į kito žmogaus burną ar nosį. 

Liga dažniausiai prasideda kaip ūminė viršutinių kvėpavimo takų infekcija – sloguojama, skauda gerklę, pakyla temperatūra. Prasidėjus karščiavimui ar atsiradus kitiems būdingiems ligos požymiams (stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, odos bėrimai, sprando raumenų sustingimas), patariama nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Užkrečiamumas šia liga yra pakankamai mažas. Vilniaus visuomenės sveikatos centro duomenimis, 2013 m. Vilniuje meningokokine infekcija sirgo 34 asmenys. Jų aplinkoje (nei šeimose, nei darbe, nei mokymosi kolektyvuose) nebuvo pakartotinių atvejų, t.y. niekas daugiau nesusirgo. 2012 m. sirgo 41 asmuo, kurių aplinkoje taip pat nepasitaikė nė vieno naujo susirgimo.

Ką turi žinoti artimiausi žmonės

Meningokokinė infekcija yra priskiriama prie oro lašeliniu būdu plintančių infekcijų, tačiau ji oru neplinta taip greitai kaip kitos – vėjaraupiai, tymai, gripas. Jeigu gatvėje, parduotuvėje ar kitoje viešoje vietoje prasilenkiame su meningokokinės infekcijos nešiotoju, tikimybės užsikrėsti šia infekcija nėra. 

Todėl, kai meningokokinės infekcijos atvejis nustatomas kolektyve, pavyzdžiui, mokykloje, apie tai pirmiausiai informuojami klasės, kurią lanko sergantysis, mokiniai, jų tėvai, mokytojai. Visuomenės sveikatos specialistai nustato artimiausią sąlytį su sergančiuoju turėjusius asmenis.

Paprastai tai būna šeimos nariai, suolo draugas, kitas artimas klasės draugas. Šiems asmenims rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad šis profilaktiškai paskirtų vienkartinę antibakterinių vaistų dozę. Visa klasė turi stebėti savo sveikatą 10 dienų. Pakilus temperatūrai, atsiradus galvos skausmui, odos bėrimui, būtina nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.  

Ką turi žinoti visa mokykla (ar kitas kolektyvas)

Meningokokine infekcija susirgus mokiniui ar kito kolektyvo nariui ir nustačius visus sąlytį turėjusius asmenis bei suteikus jiems būtinąją informaciją apie profilaktikos priemones, likusieji mokyklos nariai turėti žinoti kelis svarbiausius dalykus, susijusius su meningokokine infekcija:

1.      Meningokokinė infekcija plinta tik artimo kontakto su sergančiuoju metu (bučiuojantis, valgant iš tų pačių indų, užkratui per seiles ar nosies išskyra patekus į kito žmogaus burną ar nosį).

2.      Menigokokinės infekcijos sukėlėjas – meningokoko bakterija  –  labai neatsparus aplinkos poveikiui. Todėl profilaktiškai patalpas pakanka dažnai vėdinti, valyti drėgnuoju būdu.

3.      Ligos požymiai panašūs į peršalimo – sloguojama, skauda gerklę, pakyla temperatūra. Prasidėjus karščiavimui ar atsiradus kitiems būdingiems ligos požymiams (stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, odos bėrimai, sprando raumenų sustingimas), patariama nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus 
vedėja Giedrė Aleksienė, 
tel.(8 5) 261 3766, 
el.p. [email protected]

Atgal