VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

12 11. Mūsų organizmo tarnystė sveikatos labui

Birutė  Silevičienė

Bevartydama savo archyve sukauptą medžiagą, radau garbės mokslininkės Eugenijos Šimkūnaitės man išsakytas mintis apie sveikatą, žmogaus organizmą.

Vieną rudens dieną mokslininkė, atėjusi į AB „Spauda“ leidyklą atsiimti savo knygos ir, negalėdama patekti į spaudos cechą, užsuko pas mane. Aš tuomet dirbau Lietuvos pašto ekspedicijoje. Paaiškinau jai, kad leidyklos darbuotojai šiuo metu pietauja. Jai teko laukti pietų pabaigos , tad prisėdo prie manęs. Buvo nepamirštamas mūsų pokalbis apie sveikatą, žoleles, turinčias didžiulį poveikį žmogaus organizmui.

„Žmogus  nepažįsta savo organizmo, juo visai nesirūpina. Vietoj sveiko maisto valgo greitai paruošiamus sumuštinius, o paskui saujomis ryja „chemiją“, kuri nuodija organizmą ir kenkia sveikatai, darydama daugiau žalos nei naudos. O kur pasivaikščiojimai gryname ore, miške, bendravimas su žmonėmis, knygų skaitymas? Tada ir sveikatos problemų turėtume mažiau.

Ar žinote, ką rašytojas Viktoras Hugo yra rašęs apie sveikatą? O jis rašė: „Nebaisu mirti – baisu taip ir nepradėjus gyventi“.

Mūsų kūno gyvybei tarnauja visi žmogaus organai. Jie taip pat turi poilsį ir darbą ištisą parą, tik reikia įsiminti mokslininkų atliktas analizes ir aprašymus ta tema“, - sakė garbi  mokslininkė Eugenija Šimkūnaitė.

Ji man nuoširdžiai palinkėjo visada derinti maistą darbe, namuose, svečiuose. Daug ko galima atsisakyti dėl sveikatos gerovės, sulaukti garbaus amžiaus ir būti pilnaverčiu žmogumi.

Mumis organizmas rūpinasi visą parą:

1 valandą nakties skausmui jautri tulžies pūslė. Prabudęs žmogus yra žvalus ir pasitikintis savimi.

2 valandą nakties valosi kepenys, šalina toksines medžiagas.

3 valandą nakties žmogaus organizmas yra fiziškai išsekęs, apmiręs, impulsai silpni, aktyviau dirba plaučiai, šiuo metu žalinga žadinti žmogų iš miego.

4 valandą nakties žmogaus organizmas balansuoja tarp miego pabaigos ir prabudimo pradžios. Tuo metu paaštrėja klausa.

5 valandą nakties reikia prabusti ir keltis iš lovos. Miego fazės jau pasibaigusios, bet inkstai dar miega, pradeda dirbti storoji žarna.

6 valandą nakties kūnas prabunda ir atsikelti lengva.

7 valandą ryto pradeda darbą skrandos. Jis valosi, bet virškinti maisto dar nepasiruošęs. Galima gerti vaistinių augalų antpilų ir nuovirų, sulčių.

8 valandą ryto kepenys baigia išsivalyti, pradeda darbą skrandis. Tokiu paros metu negalima gerti vaistų.

9 valandą ryto jautrumas skausmui būna sumažėjęs, o širdis dirba pilnu pajėgumu. Tuo metu patariama atlikti ne ypač malonias gydymo procedūras.

10 valandą ryto mūsų organizmas yra darbingas, ypač – galvos smegenys.

11 valandą ypač aktyviai dirba blužnis.

12  valandą visos žmogaus organizmo jėgos yra maksimaliai sutelktos, kaip suderintas smuikas dirba širdis. Šią valandą ypač svarbu lengvas maistas.

13 valanda – poilsio metas. Tuo laiku miega kepenys, jų negalima valyti. Šią valandą dirba plonasis žarnynas.

14 valandą mažėja visos organizmo reakcijos, jam reikia poilsio.

15 valandą paaštrėja visi jausmai, organizmas tampa imlesnis. Prieš 16 valandą organizmo veikla normalizuojasi. Plonasis žarnynas sustiprina šlapimo pūslės veiklą.

16 valandą kraujyje pakyla cukraus lygis, maksimaliai dirba šlapimo pūslė. Tokiu metu reikia vengti stresų.

17 valandą prasideda naujas inkstų veiklos ciklas. Tuo metu suaktyvėja ir viso organizmo darbas.

18 valandą vakaro sumažėja kūno jautrumas skausmui, centrinei nervų sistemai reikalinga ramybė. Tuo metu puikiai dirba inkstai.

19 valandą vakaro psichika tampa nestabili, inkstai ruošiasi poilsiui.

20 valandą vakaro mūsų organizmas yra maksimaliai darbingas. Tą valandą dirglūs žmonės privalo nuraminti savo centrinę nervų sistemą.

21 valandą vakaro pagerėja  atmintis ir intelektualiniai gabumai, žvalios lieka galvos smegenys.

22 valandą vakaro organizmas naikina nuodingąsias medžiagas, mikrobus, virusus. Sumažėja ir kūno temperatūra.

23 valandą vakaro mūsų organizmo reakcija yra nusilpusi, pradeda poilsio laikotarpį, bet aktyvios veiklos būsenoje yra tulžies pūslė.

24 valandą nakties suaktyvėja, o vėliau pradeda rimti tulžies pūslė. Organizmas pradeda atgauti per dieną prarastas jėgas ir ramiai miega.

Verta buvo užsirašyti mokslininkės Eugenijos Šimkūnaitės mintis apie žmogaus organizmo veiklos ir poilsio laikotarpį. Tik įsiminę galime jam padėti jaustis gerai, džiaugtis gyvenimu, būti reikalingi šeimai ir visuomenei.

 

Atgal