VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

09 27. Rinkis kelią į sveiką širdį!

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad rugsėjo 29 diena minima kaip Pasaulinė širdies diena. Kasmet ją lydi naujas šūkis. Šiemet Pasaulinė širdies federacija kviečia rinktis kelią į sveiką širdį.

Jau daugelį metų širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė mirčių priežastis Lietuvoje. Higienos instituto duomenimis, 2012 metais jos sudarė 56,6 proc. visų mirčių. Dėl išeminės širdies ligos mirštančiųjų skaičius Lietuvoje išlieka didžiausias palyginti su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis. Nors visuomenėje vyrauja nuomonė, kad širdies ligos yra pagyvenusių vyrų ligos, tačiau reikia atkreipti dėmesį į tai, kad kraujotakos sistemos ligomis dažnai serga ir jaunimas, taip pat jos pažeidžia moteris. Lietuvoje 2012 metais kraujo apytakos sistemos ligos sudarė 65,6 proc. visų moterų mirčių priežasčių. Liūdina tai, kad per artimiausius metus 17,3 mln. mamų, tėčių, sūnų ir dukrų  mirs nuo ligų, kurių galima išvengti.

Pasaulinė širdies federacija šiemet kviečia saugoti žmones, kuriuos mylime. Yra žinoma apie 200 rizikos veiksnių, darančių įtaką širdies ligų išsivystymui. Ne visi jie vienodai svarbūs, kai kuriuos galima valdyti, o kai kurie, deja, yra nekontroliuojami. Kadangi ligų kilmė yra daugialypė, nepakanka nustatyti vieną rizikos veiksnį ir jį pašalinti. Kuo daugiau rizikos veiksnių veikia žmogų, tuo didesnė tikimybė susirgti. Nors amžiaus, lyties ar paveldėjimo negalime valdyti, tačiau nesunkiai galime kontroliuoti kraujo spaudimą, cholesterolio kiekį kraujyje, antsvorį ar nutukimą, tabako gaminių ar alkoholio vartojimą. Visi šie veiksniai kenkia kraujagyslėms, apsunkina širdies darbą, didina aterosklerozės riziką, kitaip neigiamai veikia širdį ir gali sukelti rimtus kraujotakos sistemos sutrikimus.

Atgal