VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

08 16. Psichologai lietuvius konsultuos ir internetu

Sukrečiančius išgyvenimus patyrę lietuviai nuo šiol psichologo konsultaciją galės gauti internetu - galimybę anonimiškai pasitarti su psichologu jiems suteiks užsienio šalių praktika besiremiantys Vilniaus universiteto (VU) psichologijos specialistai.
VU psichologai Psichotraumatologijos internetinės pagalbos programą pradėjo kurti pernai. Artimiausiu metu jie ketina surengti bandomąsias konsultacijas, kurių metu įvertins, ar tokia pagalbos forma yra efektyvi ir tinkama.
Psichologų teigimu, bent vieną sunkų išgyvenimą ar trauminį įvykį patiria net iki 80 proc. žmonių. Nesikreipiant pagalbos, jų padariniai gali lydėti visą gyvenimą.
"Specializuota pagalba, teikiama internetu, leis mums efektyviau padėti žmonėms įveikti po sukrečiančių išgyvenimų atsiradusius slogius jausmus, mintis, prisiminimus. Internetu galėsime pasiekti ne tik didmiesčių, bet ir mažesnių miestelių gyventojus, kur dažnai psichologų trūksta. Tiems, kas turi internetą namuose, nereikės nė kojos iš namų iškelti, tačiau ne bėda ir neturint - pusvalandžiui ar valandai galima juk užsukti ir į vietinę biblioteką", - sako dr. Evaldas Kazlauskas, VU Traumų psichologijos tyrimų grupės docentas.
Pasak programos kūrėjų, internetinė pagalbos forma bus itin patogi emigravusiems nedrįstantiems tiesiogiai kreiptis į psichikos sveikatos specialistus.
"Dėl įvairių priežasčių žmonės bijo peržengti psichologo kabineto slenkstį, neina į tradicinės psichoterapijos užsiėmimus. Tai ir drovumas, žinių trūkumas, baimė būti sukritikuotam ar baimė, kad visą likusį gyvenimą lyg etiketė bus klijuojama "lankėsi pas psichologą". Internetas leidžia pamiršti visas šias baimes ir netgi jas įveikti", - komentuoja dr. E. Kazlauskas.
Dr. E. Kazlausko teigimu, pagalba internetu - patikimas metodas, kurio efektyvumas, pasak tyrimų, panašus į tradicinės psichologinės pagalbos, o sąnaudos yra žymiai mažesnės.
Nemokamos psichologinės pagalbos teikimas yra VU Traumų psichologijos tyrimų grupės vykdomas Lietuvos mokslo tarybos finansuojamas projektas. Projektą įgyvendina žymūs Lietuvos psichologai, tarp jų prof. Danutė Gailienė, doc. dr. Evaldas Kazlauskas ir dr. Paulius Skruibis.

Atgal