VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

07 03. Kodėl internetas įsiurbia žmones tarsi juodoji skylė?

Prof. Jonas Grigas

Visatoje esančios juodosios skylės dėl milžiniškos traukos jėgos įsiurbia viską, kas atsiranda netoliese — žvaigždes, planetas ir net galaktikas. O tą traukos jėgą sukuria didelė sudegusių žvaigždžių sunkiųjų atomų branduolių masė. O kokia jėga traukia žmones prie interneto, kad jie praleidžia valandų valandas naršydami jame, žiūrėdami filmus, komentuodami straipsnius, gūglindami, ieškodami kokios nors informacijos ir ją šifruodami? Kai kurie dėl to praranda miegą, darbą ir net šeimą. Jeigu tai liečia ir jus, nesijaudinkite, nes toks elgesys jau tampa natūraliu, tam internetas ir sukurtas. Ne kad mąstytume, ne kad patys kurtume, o kad taptume informacijos šifruotojais, ką dar senovės graikų išminčius Sokratas (470 – 399 m. prieš Kristų) vadino košmaru. Pasaulis grįžta ten, nuo ko prasidėjo. Pasaulis sparčiai keičiasi, bet žmogus lėtai progresuoja. Mokslininkai pakeitė pasaulį, pagerino gyvenimo kokybę, bet menas, literatūra, muzika, humanitarai, filosofai ir bažnyčia mažai pakeitė žmogaus prigimtį. Žmogus per 7 milijonus metų, kai atsiskyrėme nuo bendrų su beždžione protėvių, išsitiesė dirbdamas ir vėl palinko prie kompiuterių.

Žmonės yra pririšti prie nepaliaujamo siekio nenuspėjamo atpildo, dalijamo interneto. Interneto buvimas visur ir nebuvimas ribų padrąsina žmones prarasti laiko jausmą, sumažina valią pasitraukti nuo jo. Internetas nėra toks pats užkrečiantis kaip narkotikai, bet jis turi neįveikiamą potraukį, jis yra išblaškantis ir prikaustantis.

Žmonės yra visuomeniniai padarai. Todėl jiems patinka visuomeninė informacija, kuri yra prieinama internete arba socialiniuose tinkluose. Elektroniniai laiškai ir socialiniai tinklai duoda tą patį atpildą, kaip kazino aparatai. Daugumą jų išmetame kaip šlamštą, bet kartais internete randame aukso kalną – pikantišką paskalą arba širdingą elektroninį laišką. Momentinis atpildas tik sustiprina interneto trauką. Interneto nenuspėjamas atpildas dresuoja žmones taip pat, kaip 19 amžiuje Ivanas Pavlovas maistu dresavo šunis – išgirdę skambutį, reiškiantį maisto atnešimą, šunys pradėdavo varvinti seiles. Dabar žmonės susiejo interneto arba atėjusio elektroninio laiško signalą su maloniu nuotaiką gerinančių chemikalų antplūdžiu smegenyse. Žmonės priprato vėl ir vėl ieškoti šio socialinio antplūdžio.

Elektroninių laiškų skaitymas arba kūprinimasis prie kompiuterio ekrano taip pat aktyvina iš pirmykščių žmonių paveldėtą kovok arba bėk jausmą. Tyrėjai pastebėjo, kad 80 proc. žmonių skaitydami elektroninius laiškus arba žiūrėdami į ekraną dažnai nesąmoningai nustoja kvėpuoti arba sulėtina kvėpavimą – kaip kad būna pavojaus atveju. Kartais elektroninėje pašto dėžutėje randame svarbių laiškų, kurie reikalauja skubaus atsakymo ar kitokio veiksmo, todėl siekdami tai padaryti greičiau žmonės sulaikę kvapą žiūri į ekraną. Bet kvėpavimo sulaikymas sukelia fiziologinę reakciją, kuri paruošia kūną sutikti potencialias grėsmes arba laukti netikėtumų. Nuolat aktyvuojant šią fiziologinę reakciją galima sulaukti sveikatos sutrikimų, panašių kaip dėl nuolatinio streso.

Kita priežastis, kodėl internetas toks užkrečiantis, yra jokių ribų nebuvimas. Pavyzdžiui, jūs kažko ieškote vienoje svetainėje, po to staigiai pereinate į Wikipedią, po to dar kitur arba įsijungiate muziką. Valios jėga yra panaši į raumenų jėgą – ją galima sustiprinti, bet galima ir išeikvoti. Jeigu internetas yra visada po ranka, turime nuolat mankštinti šiuos valios „raumenis“ ir tai gali išsekinti žmogaus savitvardą. Jūs negalite ištrūkti iš pagundos.

Tiems, kurie norėtų susilpninti kietų interneto gniaužtų įtaką savo gyvenimui, galima parekomenduoti keletą paprastų patarimų. Yra internetą blokuojančių priemonių, kurios riboja naršymo jame laiką ir taip leidžia jums vėl atgauti savikontrolę. Arba galima į priekį planuoti, kiek laiko naudotis internetu, kokias užduotis atlikti. Technologijos ne tik gerina mūsų gyvenimo kokybę, bet gali ir pakenkti žmogui, todėl tarp technologijos ir psichologijos nuolat tvyro įtampa. Internetas sukurtas ne vaikų žaidimams, o mokslo, kultūros, meno ir informacijos sklaidai, žmonių tobulėjimui, galimybei dalintis tuo, kas yra geriausia pasaulyje, atotrūkio tarp turtingų ir mažiau turtingų šalių žmonių mažinimui. Semkimės iš interneto naudingos informacijos, mokykimės ir tobulėkime, negyvenkime košmare.

Atgal