VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

04 23. Senatvėje negerai būti per liesam

Stasys Prakapas

“Lietuvos Aido” korespondentas Kanadoje

Pagal naujausius tyrimus nustatyta, jog 70-mečiams ir vyresniems žmonėms būti per liesiems labiau kenkia nei būti apkūniems.

Pasinaudodami ūgio ir svorio santykių formule mokslininkai ištyrė, kad liesųjų suaugusių žmonių mirtingumas didenis. Liesumo – mirtingumo sąryšis dar neaiškus. Mokslininkai tyrė tik sveikus žmones.

Dr.Steneas Heymsfieldas, vienas iš tyrėjų grupės narių sako, jog sveriančiam 20 svarų virš normos pavojaus sveikatai nėra, tačiau jei esate per liesas, jums reikia susirūpinti ir kreiptis konsultacijos į medikus.

Per amžius klajojantis miestas

Mauritanijos pietryčiuose prie pat Malio pasienio stovi tūkstančio metų senumo Ualatos miestas. Prieš šešis šimtus metų dėl Ualatos kovojo Ganoa ir Malio imperijos. Šiandien į Ualatos miestą galima patekti tik iš pietų pusės. Į šiaurę nuo miesto daug šimtų kilometrų diekiasi smėlynai. Jau seniai Sachara slenka į pietus, džiovindama šaltinius, griuvėsiais paversdama senovinį miestą.

Kai smėlis užpusto namus miesto pakraštyje, žmonės palieka juos ir pradeda statytis naujus būstus kitame Ualatos pakraštyje atokiau nuo dykumos. Vėjas senąją Ualatą paverčia griuvėsiais ir užpusto smėliu. Kai jų vietoje iškyla smėlio kalva, žmonės grįžta į aukštesnę vietą ir stato namus ant kalvos. Ciklas kartojasi maždaug kartą per šimtmetį. Legenda skelbia, kad po griuvėsiais palaidoti septyni tokie miestai, ir kiekvieną kartą, laimėję eilinį mūšį su dykuma, žmonės rūpestingai atstato miestą, kruopščiai  savo namų duris pagražindami keistais ornamentais, kurių piešiniai jau sukurti prieš daugelį metų. Ualatos žmonės gyvena nepasiduodami dykumai.

Atgal