VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

03 22. Plaučių tuberkuliozę būtina gydyti nedelsiant, teigia medikai

Leonas Paškauskas

Plaučių tuberkuliozė - pasaulyje viena iš labiausiai paplitusių pavojingų infekcinių ligų - toliau išlieka labai aktuali ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų atžvilgiu. Medikų teigimu, nors mūsų šalyje yra visos naujausios technologijos gydyti ir išgydyti tuberkuliozę, Lietuva ir toliau išlieka rizikingų šalių sąraše.
Artėjant Pasaulinei tuberkuliozės dienai - kovo 24-ajai - paskelbti naujausi tuberkuliozės paplitimo duomenys. Teigiama, kad visame pasaulyje net 2 mlrd. gyventojų gali būti užsikrėtę šia pavojinga infekcine liga, kasmet nuo jos miršta po 2 mln. žmonių. Net 40 proc. jaunesnių negu dvylikos metų amžiaus vaikų turi rizikos užsikrėsti tuberkulioze. Pabrėžiama, kad tuberkuliozė plinta tarp socialiai pažeidžiamų žmonių, ši liga ypač pavojinga jauno amžiaus suaugusiems žmonėms ir užsikrėtusiems ŽIV virusu.
Nepaisant visų pastangų, sergamumas tuberkulioze išlieka didelis. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, šalis patenka į rizikingų šalių sąrašą, jeigu sergamumas viršija 40 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Lietuvoje šis rodiklis yra 47,5, taigi Lietuva yra tarp rizikingų šalių. 2011 m. tuberkulioze pirmą kartą susirgo 1532 žmonės, praėjusiais metais - 1430 žmonių. Nors tai atrodytų nedideli skaičiai, galima sakyti, kad per metus Lietuvoje tuberkulioze suserga vienas miestelis.
Pasak sveikatos apsaugos viceministro Eriko Mačiūno, Lietuvoje turime lyg ir neblogą sergamumo tuberkulioze situaciją, kadangi nuo 1998 metų tuberkuliozės atvejų sumažėjo 45 procentais.
"Tačiau didžiausia problema yra ta, kad paprastos (pirmą kartą žmogui nustatytos) tuberkuliozės atvejų turime gana nedaug, o turime labai daug apleistų ir atsparių atvejų. Pirmą kartą nustačius tuberkuliozę jos gydymui išleidžiami santykinai nedideli pinigai - 200-300 litų kainuoja vienas gydymo kursas, tačiau kai reikia gydyti apleistą, atsparią formą, tai kainuoja tūkstančius kartų brangiau", - kalbėjo viceministras.
Pasak jo, atspari tuberkuliozės forma susijusi su rizikos grupės žmonėmis - socialiai pažeidžiamais asmenimis ir tais, kurie pradeda gydytis, bet dėl įvairiausių priežasčių gydymą nutraukia. Taip išsivysto atspari vaistams tuberkuliozė, todėl pabrėžiama, kad reikia gydytis iki visiško pasveikimo, juolab kad lėšų vaistams pirkti kasmet skiriama pakankamai - apie 2,5 mln. litų.
Santariškių klinikų filialo Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės tuberkuliozės registro ir programų skyriaus vedėja Edita Davidavičienė sako, kad tuberkuliozės gydymo rezultatai Lietuvoje yra visai neblogi, o sėkmingu gydymu vadinamas toks, kai baigiamas visas gydymo kursas - 6 mėnesiai pirminei tuberkuliozei ir 24 mėnesiai atsparios tuberkuliozės atveju. Gydytoja pabrėžia ir atvira tuberkulioze sergančių ligonių motyvavimą gydytis, pavyzdžiui, kas savaitę skiriant po maisto paketą, kad jie baigtų visą gydymo kursą ir neplatintų tuberkuliozės užkrato.
"Dar vienas aspektas, parodantis mūsų epidemiologinę situaciją, - tai vaikai. 2012 metais vaikų, susirgusių tuberkulioze, buvo 78, plaučių tuberkulioze susirgo 15. Duok Dieve, kad toks rodiklis būtų ir ateityje. Daugiausia tuberkulioze serga paaugliai, o užsikrečia tose šeimose, kuriose nesilaikoma higienos", - kalbėjo E. Davidavičienė.
Jos teigimu, bus siekiama, kad mikroskopiniu tyrimu išaiškinus užsikrėtimą tuberkulioze asmuo būtų pradėtas gydyti nedelsiant.
"Jeigu iš karto pradedamas gydymas, tuberkuliozės mikobakterijų sumažėja net 98 proc. Atlikau tyrimą, po kiek laiko išnyksta bacilos, - po dviejų savaičių 60 proc. pasiekiame, tai didžiulis laimėjimas", - teigė daktarė.
Istorijoje tuberkuliozė žinoma ir tuo, kad pasiglemžė daugelio įžymių žmonių gyvybę. Nuo tuberkuliozės yra mirę rašytojai Onorė de Balzakas, Francas Kafka, "Gyvulių ūkio" autorius Džordžas Orvelas, lietuviai Vincas Kudirka, Jonas Biliūnas ir daug kitų. Gydytojai primena, kad pasitikrinti dėl tuberkuliozės turėtų tie, kam užsitęsė kosulys, jaučiamas dusulys, skausmas krūtinėje, silpnumas, temperatūros pakilimas, ypač jei atsikosėjama krauju.

Atgal