VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

01 18. VMVT padeda propaguoti sveiką gyvenseną

Barbora  Slavinskienė

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) didelį pliusą savo veiklos istorijoje gali pasidėti už sveikos gyvensenos puoselėjimą - užtikrina, kad gyvenamoji aplinka ir vartojami maisto produktai būtų saugūs, veiktų ligų profilaktikos programos, būtų ugdoma psichologinė žmonių sveikata. O sveika gyvensena, pasak Nacionalinės sveikatos tarybos (NST) pirmininko profesoriaus Juozo Pundziaus, 50 proc. lemia sveikatą ir gyvenimo pilnatvę.
J. Pundzius Seime skaitytame Nacionalinės sveikatos tarybos metiniame pranešime pažymėjo, kad žmogaus sveikata ir gyvenimo pilnatvė priklauso nuo daugybės veiksnių, tačiau iš jų tik 10 proc. lemia medicinos pagalba, 20 proc. - aplinka, 20 proc. genetika ir net 50 proc. - sveika gyvensena.
VMVT dar 2011 metais su Nacionaline sveikatos taryba pasirašė susitarimą, kuriuo įsipareigojo ne tik užtikrinti, kad vartotojams būtų tiekiamas tik saugus ir kokybiškas maistas, bet ir skleisti moksliškai pagrįstą informaciją apie maisto įtaką sveikatai ir prisidėti prie bendros sveikos mitybos kultūros ugdymo šalyje. Todėl tarnybos specialistai nuolat rengia ir įgyvendina sveiką gyvenseną skatinančias švietėjiškas programas. Pavyzdžiui, sukurtas interaktyvus žaidimas-testas moksleiviams „Kaip sveikai maitintis", sėkmingai įgyvendinama druskos suvartojimo mažinimo programa, daug dėmesio skiriama sveikos gyvensenos principų propagavimui, maisto pramonė skatinama gaminti vartotojų sveikatai palankesnius produktus. 2012-ųjų rudenį VMVT surengė tarptautinę konferenciją „Nuo saugaus maisto sveikos mitybos link".
Pasak J.Pundziaus, sveika gyvensena labiausiaI priklauso nuo paties žmogaus, tačiau ir tam būtina sudaryti palankias sąlygas - užtikrinti, kad gyvenamoji aplinka ir vartojami maisto produktai būtų saugūs, veiktų ligų profilaktikos programos, būtų ugdoma psichologinė žmonių sveikata.
Prof. J. Pundziaus teigimu, geri Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veiklos rezultatai ir efektyvi maisto saugos užtikrinimo sistema Lietuvoje leidžia užtikrinti, kad mūsų vartotojus pasiektų saugūs maisto produktai. Tai leidžia skatinti valstybinių institucijų, specialistų ir visuomenės dėmesį sutelkti į sveikos gyvensenos propagavimą.

Atgal