VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

09 18. Lietuvai mirtinai trūksta donorų

Aleksas Matusevičius

Nacionalinis transplantacijos biuras teikia projektą, kuriam įsigaliojus žmonėms būtų lengviau tapti donorais: nebereikėtų laukti eilėse poliklinikoje, kad gautum donoro kortelę. Būtų galima savo valią pareikšti internetu. Palengvinimai yra būtini, mat Lietuvoje donorų yra keliskart mažiau nei organų laukiančių ligonių.

 Projekte nurodoma, kad asmenys sutikimus, jog jų audiniai, ląstelės, organai po mirties būtų panaudoti transplantacijai, galėtų išreikšti ne tik asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, bet ir tiesiogiai internetu prisijungę per „e.valdžia“ sistemą.

 Taip pat būtų pakeista mirusiojo artimųjų atsiklausimo tvarka. Siūloma, kad pirmiausia būtų teiraujamasi sutuoktinio, paskui pilnamečių vaikų (įvaikių), tėvų (įtėvių), brolių (seserų). Šiuo metu pirmumo tvarka yra tokia: sutuoktinis, tėvai (globėjai, įtėviai), pilnamečiai vaikai (įvaikiai), broliai (seserys).

 Taip pat būtų aiškiai apibrėžtos visų žmogaus audinių, ląstelių, organų donorystės ir transplantacijos procese dalyvaujančių institucijų kompetencijos.

 Rugpjūčio 31 dienos duomenimis, Lietuvoje inksto transplantacijos eilėje laukė 213 žmonių, kasos ir inksto komplekso - 23, širdies - 22, plaučių - 4, širdies ir plaučių komplekso - 4, kepenų - 52, ragenos - 168.

Tačiau nereiškia, kad visi, pareiškę valią po mirties tapti donorais, jais ir taps. Sprendimas, galima paimti organus, ar ne, būna tik po mirties. Juk visiškai neaišku, kokios bus mirties aplinkybės, ar žmogus neturės kokių nors komplikacijų, kokia bus mirties priežastis. Tad jei turi donoro kortelę, dar nereiškia, kad po mirties bus paaukoti tavo organai. Jei mirsi 100 metų ar nuo onkologinės ligos, nevaldomų infekcijų - organai netiks", - sakė A. Kubilienė.

 Lietuvoje donoro kortelę turi apie 16 tūkstančių žmonių. Tačiau jei žmogus neturi donoro kortelės, jo organai taip pat gali po mirties būti panaudoti. Tai sprendžia artimieji. Tačiau maždaug trečdaliu atvejų artimieji prieštarauja. Pagrindinė priežastis - jie nežino priešmirtinės mirusiojo valios. Kita priežastis - žmonės netiki, kad jis yra miręs, nes yra prijungtas prie dirbtinės kraujotakos, kvėpavimo, širdis plaka ir sunku patikėti, kad smegenys yra mirusios. Be to, žmones po naujienos apie mirtį paprastai ištinka šokas ir išaiškinti jiems, kas vyksta, paprašyti leisti paaukoti artimojo organus yra labai sudėtingas darbas.

 

Atgal