VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

09 04. Aktyvistus užgavo farmacininkų atsiprašymai dėl talidomido

Zofija Piliutienė

Aktyvistai, rengiantys ilgametę kampaniją prieš talidomido gamintoją, pareiškė, kad juos piktina ir užgauna, jų nuomone, nenuoširdūs kompanijos vadovybės atsiprašymai, informuoja BBC.

 Talidomidas šeštojo dešimtmečio pabaigoje buvo pardavinėjamas beveik 50-yje šalių, bet 1961 metais buvo atšauktas, kai pradėjo gimti kūdikiai su sunkiais apsigimimais.

 Šis raminamasis vaistas, kuris buvo skiriamas nėščiosioms rytiniam pykinimui slopinti, sukėlė daug apsigimimų - visame pasaulyje gimė 10 tūkst. vaikų su apsigimimais, tarp jų - žmonės be rankų ir kojų.

 Vokietijos bendrovė "Gruenenthal" viešai atsiprašė pirmą kartą per 50 metų, tiesa, pastebėjusi, kad pašaliniai preparato padariniai buvo nustatyti tik preparatui patekus į rinką.

 Į tai atsakydama britų organizacija "Thalidomide Trust" pareiškė, kad bet koks atsiprašymas turi būti neatsiejamas nuo klaidų pripažinimo.

 "Tai turi būti besąlygiškas atsiprašymas, o ne atsiprašymas su išlygomis, - sakė tresto nacionalinės konsultacinės tarybos narys Nikas Dobrikas (Nick Dobrik). - Kompanija to nepadarė ir tuo smarkiai įskaudino nukentėjusiuosius dėl talidomido".

 "Talidomid Trust" direktorius Martinas Džonsonas (Martin Johnson) pasidžiaugė tuo, kad gamintoja ėmė pagaliau pripažinti savo atsakomybę. "Tačiau jie vis dar laikosi mito, esą nieko nežinojo apie kenksmingą šio preparato poveikį, tuo tarpu kai yra daugybė faktų, bylojančių apie visai ką kita", - pridūrė M. Džonsonas.

 O tresto prezidentas Fredis Ostberis (Freddie Astbury) piktinosi: "Jiems prireikė tiek laiko, kad pagaliau teiktųsi atsiprašyti. Dauguma žmonių Didžiojoje Britanijoje ir visame pasaulyje, nukentėjusių nuo talidomido, vis dar velka sunkią šio vaisto padarinių naštą. Jie dabar atsiprašo, o kas toliau? Tie atsiprašymai nieko gera nežada, jeigu nepradedama diskusija dėl kompensacijų. Jie privalo susimąstyti apie finansines kompensacijas tiems žmonėms".

 Tuomet, kai talidomidas jau buvo nebepardavinėjamas, pasaulį išvydo per 10 tūkst. kūdikių su įvairiomis negaliomis.

 Visų šių apsigimusių žmonių motinos nėštumo metu vartojo minėtą raminamąjį vaistą, kurį gamino vokiečių kompanija "Gruenenthal". 5-6 tūkst. jų vis dar gyvi. Tresto duomenimis, Didžiojoje Britanijoje gyvena 458 žmonės, nukentėję dėl šio vaisto vartojimo, tačiau kiekvienam išgyvenusiam "talidomdio kūdikiui" tenka dešimt mirusių.

 "Gruenenthal" vadovas Haraldas Štokas (Harald Stock) atsiprašė kompanijos vardu per bronzinio paminklo, simbolizuojančio kūdikį, gimusį be galūnių dėl talidomido, atidengimo ceremoniją.

 "Mes prašome atleidimo už tai, kad beveik 50 metų neradome būdų kreiptis į jus. Prašome jus vertinti mūsų ilgą tylą kaip ženklą to sukrėtimo, kurį sukėlė mums jūsų likimas", - sakė jis per ceremoniją Štolbergo mieste, vakarinėje Vokietijos dalyje, kur įsikūrusi kompanija.

 Kompanija apgailestauja, kalbėjo H. Štokas, kad talidomido galima žala vaisiaus vystymuisi negalėjo būti nustatyta per bandymus, kuriuos "Gruenenthal" ir kiti darė prieš pristatydami jį rinkai.

Atgal