VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

08 01. E. receptą specialistai mato kaip receptą nuo didėjančio psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo

13 proc. Lietuvos paauglių bent kartą per gyvenimą vartojo legalias psichoaktyviąsias medžiagas - raminamuosius ar migdomuosius vaistus gydytojui nepaskyrus. Net 34 proc. Lietuvos paauglių, tarp jų net 41 proc. mergaičių ir 26 proc. berniukų, nurodo, kad lengvai ar labai lengvai įsigytų gydytojo nepaskirtų šių vaistų.

Tai parodė Alkoholio ir kitų narkotikų vartojimo tyrimas Europos mokyklose ESPAD - 2011. Jo rezultatus aptarė antradienį posėdžiavusi Seimo narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisija.

Posėdyje dalyvavo Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos, Vilniaus universiteto Toksikologijos centro ir kitų institucijų atstovai.

Specialistų nuomone, e. recepto įdiegimas būtų psichotropinių medžiagų vartojimą ribojanti priemonė, nes šiuo metu pacientas gali gauti tokių vaistų apsilankęs pas kelis gydytojus.

"Manau, kad per dvejus metus, o gal ir greičiau, turėsime e. receptą ir e. sveikatos sistemą. Tai leistų optimaliau panaudoti vaistus ir išvengti piktnaudžiavimų psichotropiniais vaistais", - sakė sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis.

Posėdžio dalyviai reiškė susirūpinimą ir dėl maisto papildų vartojimo Lietuvoje. Pasak A. Klišonio, Sveikatos apsaugos ministerija ketina inicijuoti darbo grupę, kuri sieks aiškiai atskirti medikamentus ir maisto papildus.

Vilniaus universiteto Toksikologijos centro vadovas Robertas Badaras kaip vieną iš mūsų šalies problemų nurodė savigydą.

"Nacionalinis Lietuvos ypatumas yra toks, kad daugelyje šalių vaistai yra vartojami tam, kad nebūtų bloga, o Lietuvoje vaistai dažniausia vartojami tam, kad būtų dar geriau. Tam yra daug priežasčių - ir vaistų reklama, ir tas manymas, kad visi Lietuvoje išmano politiką, krepšinį ir gydymą", - sakė jis

Jo nuomone, ESPAD-2011 tyrimas yra labai informatyvus toksikologams. "Jis leidžia matyti tendencijas, kad laukia po kelerių metų, nes piktnaudžiavimo problemos neatsiranda iš karto, tai ne kojos lūžis", - sakė R. Badaras.

Jo manymu, pas vaikus psichotropinės medžiagos dažniausia patenka iš mamyčių, bobučių, "tai nėra vaistai, kuriuos išrašo gydytojas, tai kažkokiais kitais būdais - dažniausia savigydos tikslais gauti vaistai".

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas Gintautas Barcys reiškė susirūpinimą dėl turguose ir internete klestinčios nelegalios prekybos vaistais. "Tuo turi užsiimti teisėsaugos institucijos ir tą jos ir daro", - sakė jis žurnalistams.

Atgal