VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

07 27. Pacientai sulauks kompleksinių socialinės globos ir slaugos paslaugų namuose

 

Zigmas Pikelevičius

2013-2015 m. savivaldybėse kursis mobilios specialistų komandos, kurios teiks integralias socialinės globos ir slaugos paslaugas paciento namuose.

 Sumanymo iniciatorės Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, projekte rengiasi dalyvauti 21 savivaldybė. Jo įgyvendinimo metu socialinį darbą dirbantieji kartu su slaugos specialistais ir jų padėjėjais komandiniu principu teiks socialinės globos ir slaugos paslaugas sunkiems ilgalaikės slaugos reikalingiems pacientams savo regione.

Bus siekiama padėti šeimos nariams, suteikiant prižiūrintiems neįgalius (sunkios negalios) savo artimuosius, derinti šeimos ir darbo įsipareigojimus, pagalbą jų neįgaliems artimiesiems bei reikiamą integralią pagalbą vienišiems nesavarankiškiems ar iš dalies savarankiškiems neįgaliesiems bei senyvo amžiaus asmenims.

Iš Europos socialinio fondo lėšų trejus metus bus skiriamos lėšos specialistų komandose dirbančių slaugos specialistų darbo užmokesčiui, techninės pagalbos ar slaugos priemonėms, padengiamos transporto įsigijimo ir eksploatavimo išlaidos. Be to, mobilių komandų darbuotojams bus finansuojami mokymai, tobulinama profesinė kvalifikacija.

Siekiant įtraukti ir bendruomenę, projektų vykdytojai organizuos mokymus ir savanoriams pagalbininkams. Socialinių darbuotojų ar socialinių darbuotojų padėjėjų, kurie dirbtų mobiliosiose komandose ar koordinuotų jų darbą, darbo užmokesčio išlaidas kaip ir iki šiol finansuos savivaldybė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjos Ramunės Jurkuvienės teigimu, visuomenė senėja, žmonės gyvena ilgiau, bet kartu su tuo jiems reikia ir daugiau paslaugų.

"Lietuvoje šiuo metu stokojama kompleksinės socialinės globos ir slaugos paslaugų namuose. Net ir šiuo metu pagalbą teikiančios savivaldybės susiduria su sunkumais bendradarbiaudamos su sveikatos priežiūros įstaigomis. Dalis neįgalių, ligotų ar senyvo amžiaus žmonių nenori rinktis gyvenimo socialinės globos namuose, o ir ne visada tai būtina. Tačiau jų namiškiams dažnai fiziškai ir psichologiškai nelengva padėti sunkiai sergantiems artimiesiems, nuolat rūpintis jais. Čia į pagalbą ateis mobili specialistų komanda", - projekto esmę nusakė ji.

 Pasak R. Jurkuvienės, atsižvelgiant į kiekvieną individualų atvejį, bus siekiama suteikti kokybišką integralią socialinės globos ir slaugos pagalbą, jei reikės statyti lašinę, suleisti vaistus, atlikti pragulų profilaktiką.

"Neretai manoma, kad pagalbos reikia vien vyresniems žmonėms, o juk kiek atvejų, kai jauni žmonės po avarijų, ligų praranda mobilumą, kartu ir tikėjimą savimi. Jei jiems reikia specialios mankštos, masažų, tam nepakeičiamas būtų reabilitacijos specialistas. Išsiaiškinti valstybės paramos galimybes pagelbėtų socialinis darbuotojas", - sakė ji.

Bandomieji projektai bus įgyvendinami Anykščių, Biržų, Kauno, Kretingos, Pasvalio, Radviliškio, Raseinių, Šakių, Šilalės, Šilutės, Tauragės, Telšių, Trakų, Ukmergės, Vilkaviškio rajonų, Alytaus, Klaipėdos Šiaulių, Visagino, Vilniaus miestų bei Elektrėnų savivaldybėse.

Bandomuosiuose projektuose dalyvauja savivaldybės, kurios atsiliepė į šių metų pavasarį išplatintą SADM kvietimą tapti bandomąja savivaldybe teikiant šias paslaugas. Tarp jų yra ir savivaldybių, kuriose jau dabar teikiamos kompleksinės paslaugos namuose, ir tų, kuriose tai bus nauja kokybiška integralios pagalbos (socialinės globos ir slaugos) namuose paslauga.

 Programai skirtos lėšos sudaro 20,625 mln. litų.

Atgal