VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

07 27. Vilniuje per kiaušinius plinta salmoneliozė

 

Vilius Daraškevičius

Vilniaus visuomenės sveikatos centras (VVSC) pranešė apie salmoneliozės plitimą sostinėje - liepą užregistruoti jau trys šios infekcinės ligos protrūkiai, kilę dėl parduotuvėse pirktų salmonelėmis užkrėstų kiaušinių.

 VVSC duomenimis, trečiasis protrūkis nustatytas vilniečių šeimoje, iš kurios net du asmenys dėl sunkios sveikatos būklės gydomi ligoninėje. Liepos 23 d. hospitalizuoti ligoniai skundėsi pilvo, galvos, sąnarių skausmais, viduriavimu, 39,6 laipsnio temperatūra.

 Epidemiologinio tyrimo metu apklausę sergančiuosius VVSC specialistai nustatė, kad užkrečiamosios ligos priežastis galėjo būti parduotuvėje pirkti salmonelėmis užteršti kiaušiniai, iš kurių namuose buvo pagaminti ledai. Tai jau antras atvejis šį mėnesį, kai suvalgius namuose pagamintų ledų iš žalių kiaušinių susergama salmonelioze.

 Specialistai primena, kad paviršinės kiaušinio taršos metu salmonelėmis gali būti užteršti kiaušinių lukštai, tačiau gerai nuplovus kiaušinį nebegresia užsikrėsti salmonelioze. Tuo tarpu kai salmonelėmis yra užkrėstas kiaušinio vidus, plovimas neturi jokios reikšmės. Kiaušinio viduje salmonelių atsiranda, kai užkrėstas yra vištos organizmas. Tokį kiaušinį galima valgyti tik gerai iškepus arba išvirus - pakankamai apdorojus karščiu. Nors salmonelės gana atsparios karščiui, 80 laipsnių temperatūroje šios bakterijos žūva per 10 minučių.

 Specialistai primena, kad salmonelioze serga ir gyvūnai: kiaulės, šernai, taip pat žuvys. Jie dažniausiai užsikrečia nuo blogai termiškai apdorotų kombinuotų pašarų. Šios ligos sukėlėjais užteršta mėsa nesiskiria nuo sveiko gyvūno mėsos, todėl mėsos produktus reikėtų virti ne mažiau kaip dvi valandas, o išvirus vengti palikti kambario temperatūros patalpose daugiau nei dvi valandas.

 Taip pat rekomenduojama turėti atskirą peilį ir lentelę žaliai mėsai pjaustyti, o naudotus įrankius gerai nuplauti ir jais nepjaustyti jau išvirtų produktų. Po darbo su žalia mėsa būtina gerai nusiplauti rankas, o inventorių valyti tik švariomis šluostėmis.

Atgal