VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

07 18. Fizinio aktyvumo stoka kasmet pražudo 5 mln. žmonių

Trečdalis suaugusių pasaulio gyventojų yra fiziškai neaktyvūs. Toks gyvenimo būdas kasmet pražudo 5 mln. žmonių, rodo trečiadienį specializuotame britų žurnale "The Lancet" paskelbti atitinkamo tyrimo rezultatai, praneša agentūra AFP.

Pateiktais duomenimis, maždaug 10 proc. mirčių pasaulyje įvyksta dėl nepakankamo fizinio aktyvumo. Trys iš dešimties vyresnių nei 15 metų amžiaus žmonių juda nepakankamai, tarp 13-15 metų amžiaus jaunimo - net keturi iš penkių, nustatė Harvardo medicinos mokyklos Bostone mokslininkai.

Remiantis tyrimu, fiziškai neaktyvus laikomas tas žmogus, kuris bent penkis kartus per savaitę neužsiima nuosaikia arba tris kartus - aktyvia fizine veikla. Moterys yra mažiau fiziškai aktyvios nei vyrai ir tai su amžiumi didėja.

Kitos studijos metu buvo lyginama fizinio aktyvumo įtaka įvairioms ligoms. 2008-aisiais nepakankamas judėjimas lėmė daugiau kaip 5,3 mln. mirčių visame pasaulyje iš 57 mln. Pasak mokslininkų, nejudrumas sukelia 6 proc. koronarinių širdies ligų, 7 proc. - 2 tipo diabeto ir 10 proc. - krūties ir storosios žarnos vėžio atvejų.

Atgal