VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

05 22. Prastai matote – ar kaltas amžius?

Liga, kuri aplanko net ir sveikuolius. Sutrikimas, kuris iš kasdienybės ištrina spalvas. Problema, kurią galite išspręsti, jei tik pasistengsite.

Makulos degeneracija. Išgirdus tokį pavadinimą turbūt papurtytumėte galvą: jau kuo kuo, o šia liga tikrai nesergate. Neskubėkite. Tai dažnas sutrikimas, kuriam kiekvienas gali užkirsti kelią, bet ne visi žino kaip.

Makulos degeneracija dar vadinama geltonosios dėmės degeneracija. Ji – viena iš regėjimo sutrikimų priežasčių. Ilgėjant gyvenimo trukmei ši liga vis labiau plinta ir dabar yra pagrindinė aklumo priežastis išsivysčiusiose šalyse. Tai tinklainės makulinės dalies liga, itin dažna perkopusiems 50 metų amžių.

Simptomai:

*Vaizdo liejimasis

*Regėjimo sutrikimai

*Matomas neryškus vaizdas

*Apakimas

Priežastys

Baisiausia, kad ši gyvenimo džiaugsmą atimanti liga atsiranda dėl tiksliai nežinomų priežasčių. Vienintelis įrodytas rizikos veiksnys - amžius. Daug sąsajų nustatyta su rūkymu, arterine hipertenzija, paveldėjimu. Kai kurie tyrėjai mano, kad regėjimo sutrikimą provokuoja nutukimas, dieta, moteriška lytis, saulės spindulių poveikis, uždegimas, antioksidantų trūkumas.

Delsti pavojinga

Žmonės dažnai nekreipia dėmesio į smulkius negalavimus. O visai be reikalo. Verta sunerimti, jei:

Skaitydami spausdintą tekstą matote neaiškiai

Regėjimo lauko viduryje atsiranda tamsi dėmė

Tiesios linijos atrodo kreivos arba su pertrūkiais

Sergant šia liga sutrinka centrinė rega, pablogėja ligonių gyvenimo kokybė, jie negali skaityti, rašyti, vairuoti, atlikti buities darbų, dažniau patiria kaulų lūžių. Todėl prevencija bei ligos progresavimo stabdymas yra svarbi ne tik oftalmologų, bet ir šeimos gydytojų, gerontologų užduotis.

Kaip gydytis?

Atsakymas dvilypis, kadangi bus paprasčiau, jei savo regėjimu rūpinsitės profilaktiškai: propaguosite sveiką gyvenimo būdą, leisite akims pailsėti, vartosite pakankamai vitaminų, o atsiradus nerimą keliantiems simptomams pasirodysite gydytojui.

Skiriamos dvi makulos formos – sausoji ir šlapioji. Sausoji, deja, nėra gydoma, tačiau galima lėtinti jos progresą. Tam naudojamos tos pačios priemonės, kaip ir prevencijai: vartojami vitaminai su liuteinu, zeaksantinu, vitaminai A, E ir C, cinkas ir selenas, maisto papildai. Liuteinas, slopindamas neigiamus procesus, kaupiasi tinklainės geltonojoje dėmėje, veikia kaip antioksidantas, neutralizuoja laisvuosius radikalus, saugo akies tinklainę ir geltonąją dėmę nuo degeneracijos, žalingo ultravioletinių spindulių poveikio, gerina akių kraujotaką, lėtina ankstyvąją akių kraujagyslių aterosklerozę.

Šlapiosios makulos gydymas – ilgas ir sudėtingas. Kiekvienam pacientui gydymo metodas parenkamas individualiai (naudojamas ir lazeris, ir injekcijos, ir chirurginis gydymas).

Patarimai ir profilaktika

Manoma, kad šios ligos vystymuisi reikšmės turi oksidaciniai procesai, todėl profilaktiškai reikėtų gerti antioksidantus ir maisto papildus, gerinančius regėjimą. Karotinoidų, kai kurių vitaminų ir mineralinių medžiagų organizmas negamina. Jie turi būti gaunami su maistu arba maisto papildais.

Pagal „Sveikas“

http://www.sveikis.lt/vitaminai-akims

Atgal