VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

Tarptautinis ŽIV/AIDS prevencijos skatinimo projektas jaunimui „Saulėgrąža“

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), bendradarbiaudamas su Europos ŽIV gydymo ir politinės paramos užtikrinimo srityje dirbančiomis asociacijomis bei kitų valstybių institucijomis, dalyvavo ES remiamame projekte „Sunflower” („Saulėgrąža“). Projekto tikslas – gerinti jaunimo žinias apie ŽIV ir AIDS, kitas lytiškai plintančias ligas, skatinti sąmoningą elgesį bei atsakomybę už save ir kitus.

Vienas šio projekto etapų – jaunimo žinių, elgesio ir nuostatų tyrimas prieš prevencijos kampaniją ir po jos. 2010 m. vasarį buvo atlikta Lietuvos moksleivių žinių vertinimo apklausa apie ŽIV/AIDS. Joje dalyvavo 223 moksleiviai nuo 14 iki 19 metų. Rezultatai parodė, kad 81 proc. apklaustųjų nerimauja dėl ŽIV infekcijos plitimo. Tuo tarpu Rumunijoje dėl to nerimauja 86 proc. mokinių, Čekijoje – 89 proc. Tam, kad didžiausias pavojus užsikrėsti ŽIV infekcija yra švirkščiamųjų narkotikų vartojimas, pritarė 77 proc. Lietuvos moksleivių, 48 proc. Rumunijos mokinių bei 81 proc. Čekijos Respublikos moksleivių. Manančiųjų, kad lytinis gyvenimas yra rizika užsikrėsti ŽIV, Lietuvoje buvo 23 proc., Rumunijoje – 42 proc., Čekijoje – 21 proc.

Pagal apklausos rezultatus, vertinant žinias apie riziką užsikrėsti ŽIV, 89,5 proc. Lietuvos moksleivių neturi klaidingų įsitikinimų ir teisingai mano, kad apkabinimas ir bučiavimasis nekelia rizikos užsikrėsti, Rumunijoje taip mano 83,5 proc. mokinių, Čekijoje – 85 proc. Daugiau nei trečdalis Lietuvos moksleivių, 40,5 proc. Rumunijos bei penktadalis Čekijos moksleivių vis dar klaidingai mano, kad plaukiojimas baseine, gyvenimas su ŽIV infekuotu asmeniu gali būti viena iš užsikrėtimo priežasčių.

Uodų įkandimą, kaip riziką užsikrėsti ŽIV infekcija, klaidingai vertina Lietuvoje – 35 proc., Rumunijoje – 46 proc., Čekijoje – 36 proc. apklausoje dalyvavusių moksleivių. Beveik visi apklaustieji sutiko su teiginiu, kad ir sveikai atrodantis žmogus gali būti infekuotas ŽIV.

Apklausa parodė, kad dažniausiai mūsų šalyje moksleiviai apie ŽIV/AIDS sužino mokykloje arba internete, tačiau išsamesnės informacijos jie norėtų išgirsti jiems skirtuose seminaruose-diskusijose (42 proc.), paskaitose (45 proc.), rasti specializuotuose leidiniuose (14 proc.), informaciniuose plakatuose (14 proc.).

Kaip ir kasmet, 2010 m. lapkričio-gruodžio mėnesiais ULAC vykdė prevencines kampanijas Lietuvos mokyklose, kolegijose, siekiant suteikti moksleiviams kuo daugiau žinių apie ŽIV/AIDS ir kitas lytiniu keliu plintančias infekcijas. Mokiniai buvo skatinami sąmoningai motyvuoti savo elgesį, būti atsakingais už savo ir savo partnerių sveikatą. Ugdymo įstaigose buvo inicijuojami Pasaulinės AIDS dienos minėjimai.

Akivaizdu, kad po prevencinių kampanijų moksleivių žinios ir požiūris į ŽIV/AIDS pagerėjo: jau daugiau nei 90 proc. apklaustųjų manė, kad bučiavimasis ir apkabinimas bei gyvenimas su ŽIV infekuotu asmeniu nekelia rizikos užsikrėsti ŽIV. Nors 16 proc. – vis dar manė, kad įkandus uodui galima užsikrėsti ŽIV infekcija. Absoliučiai visi respondentai (100 proc. apklaustųjų) teigė, kad didžiausia tikimybė užsikrėsti ŽIV infekcija yra švirkščiamųjų narkotikų vartojimas ir nesaugūs lytiniai santykiai.

Taigi, jeigu prieš prevencines kampanijas savo žinias apie ŽIV/AIDS net 62 proc. Lietuvos moksleivių vertino kaip vidutines, o tik 8 proc. – kaip labai geras, tai po prevencinių kampanijų savo žinias mokiniai vertino kur kas geriau: 10,8 proc. – labai gerai, 76,8 proc. – vidutiniškai.

 

„Projektą remia Europos Komisijos Vykdomosios sveikatos ir vartotojų agentūros 2007 m. bendruomenės veiksmų visuomenės sveikatos srityje programa“. Už teksto turinį atsako „Saulėgrąža“ projekto konsorciumas, kas nebūtinai reprezentuoja Bendrijos nuomonę. Bendrija neatsako už bet kokio pobūdžio šiame dokumente pateiktos informacijos turinį.

Atgal