VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

04 20. Apie raiščių patempimo gydymą

Raiščių patempimas pasireiškia aštriu skausmu ir greitu patinimu traumuotos vietos srityje, o taip pat sąnario motorinės funkcijos sutrikimu.
Skirtingai nuo lūžimų ar išnirimo, raiščių patempimo atveju sąnarys gali judėti, tačiau tai yra ganėtinai skausminga, o ir pats judesys yra ribotas. Kraujosruvos audiniuose po raiščių patempimo tampa pastebimos tik po 2 - 3 dienų.
Raiščių patempimas yra staigaus sąnario judesio pasekmė. Dažniausiai pasitaiko čiurnos sąnario raiščių patempimas, kuris įvyksta greitai einant, bėgant ar po nesėkmingo šuolio.Rankų pirštų sąnarių raiščių patempimai gali ištikti žaidžiant tinklinį, atliekant atraminius šuolius per gimnastikos prietaisus ir pan. Raiščių patempimas apibūdinamas daliniu arba visišku raiščių trūkimu, kuris yra lydimas kraujosruvų iš pažeistų kraujagyslių į audinius.
Pirmoji pagalba patempus raiščius
Pirmoji medicininė pagalba patempus raiščius - standaus, fiksuojamo tvarsčio uždėjimas ant sąnario. Kad tvarstis nenuslystų, per pėdą jį reikia vynioti “aštuonetu”.
Šio tvarsčio nakčiai nusiimti negalima. Teisingai apvyniotas, jis mažina tinimą ir palaiko sąnarį teisingoje padėtyje.
Tvarsčio nusiimti nepatartina ligi to laiko, kol sąnarys visiškai atsigaus po patirtos traumos. Paprastai tai gali užtrukti apie 5-7 dienas.
Kad greičiau atsigautų traumuoti raiščiai, rekomenduotina odą apie pažeistą vietą tepti košele iš susmulkintų šviežių arba keptų svogūnų galvučių, sumaišytų su cukrumi santykiu 10:1. Traumuota koja sutepama šia košele, ant jos uždedamas popieriaus lapas ir koja sutvarstoma. Tokį kompresą patartina keisti 2-3 kartus per dieną.
Ant pažeisto sąnario nepatartina dėti pernelyg standaus ir veržiančio tvarsčio, nes neretai tai gali tapti kraujotakos pažeidimo ir dėl to suintensyvėjusių skausmingų pojūčių priežastimi.
Trūkus raiščiams, ypač kraujui išsiliejus į sąnario vidų, reikia nukentėjusiojo koją stabiliai užfiksuoti. Po to būtina sudaryti tinkamas sąlygas sėkmingam raiščių suaugimui. Tačiau jeigu skausmai nepraeina ir stiprėja, o traumuotas sąnarys toliau tinsta ir mėlsta, neišvengiamai būtina kreiptis į gydytoją.
Viena iš labiausiai skausmingų ir dažniausiai sportininkams pasitaikančių traumų yra blauzdos raiščių patempimas. Kad būtų išvengta galimų komplikacijų po raiščių arba sausgyslių patempimo, nedelsiant reikia kreiptis medikų pagalbos.
Skiriami įvairaus laipsnio raiščių pažeidimai. Tik specialistas gali parinkti tinkamą gydymą konkrečiam asmeniui.

 

http://www.matanciosrankos.lt/

Atgal