VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2024.09.04.Šio augalo palikti pievose nevalia – jis kelia pavojų sveikatai

Vaikščiojantys pamiškėse, prie vandens telkinių ar net miestų parkuose šiuo metu gali matyti kelių metrų aukštį siekiančius Sosnovskio barščius,  kurių lapai primena rabarbaro lapus, o baltai rausvi žiedynai – salierų ar kai kurių kitų vietinių augalų.

Sosnovskio barščiai pavojingi ne tik gamtai – greitai plisdami naikina vietines aualų rūšis, bet ir žmonių sveikatai – invaziniai augalai išskiria daug toksinių medžiagų, kurios, patekusios ant odos ir reaguodamos su saule, gali sukelti skausmingus pirmo-trečio laipsnio nudegimus, ilgai negyjančias žaizdas.

Prieš kasant, purškiant ar kitaip naikinant Sosnovskio barščius privalu pasirūpinti apsaugos priemonėmis, pasirinkti veiksmingas priemones, todėl geriausia šį darbą patikėti žinovams.

Sosnovskio barščiai paprastai naikinami derinant kelis būdus. Naikinimas herbicidais – veiksmingiausias, kol augalas dar bręsta ir yra 10–30 cm aukščio.

Sosnovskio barščius pjauti patariama, jei augalas – didesnis nei 40 cm, tačiau dar nespėjo subrandinti sėklų. Šio augalo sėklos dirvožemyje gyvybingos išlieka apie 10 metų – tai dar vienas priežastis juos naikinti kuo anksčiau.

 

Parengė Birutė Silevičienė

 

Atgal