VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2024.09.04.Ką daryti ir ko daryti negalima įtarus, kad apsinuodijote grybais?

Grybavimo sezonui įsibėgėjant, atsiranda galimybė apsinuodyti miško gėrybėmis. Virškinamojo trakto ir kiti sutrikimai gali pasireikšti suvalgius tiek valgomų, tiek nevalgomų grybų. Laiku nesikreipus pagalbos, toksinai pasklinda organizme, o tai gali sukelti traukulius, haliucinacijas, komą ar net mirtį. 

Apsinuodijimo nenuodingais grybais požymiai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, skrandžio veiklos sustojimas. Kiti požymiai yra susiję su nuodingų grybų toksiniu poveikiu. Gali būti haliucinacijos, organų nepakankamumo požymiai: gali atsirasti labai stiprūs pilvo skausmai, kraujavimas iš virškinamojo trakto.

Reikėtų, kad grybus valgytume ne kaip pagrindinį patiekalą, o kaip garnyrą. Grybai turi medžiagos chitino, dėl kurio yra sunkiai virškinami. O tai reiškia, kad reikia su grybais valgyti mažiau grietinės, spirgučių ir mažiau gerti alkoholinių gėrimų. 

Pirmoji pagalba – skrandžio plovimas per pirmą valandą nuo suvartojimo.

Apsinuodijus nuodingais grybais, nereikia imtis savigydos, o skubiai kreiptis medicininės pagalbos. Priešingu atveju, toksinai pasklinda organizme, o tai gali sukelti traukulius, haliucinacijas, komą ar net mirtį.

Parengė Birutė Silevičienė

 

 

Atgal