VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2024.09.03.Ką žmogaus kūne veikia maistinės skaidulos?

Žmogaus organizme maistinės skaidulos yra naudingos todėl, kad jos ne tik padeda žarnynui greičiau veikti, bet prisideda prie to, kad kuo greičiau iš organizmo pasišalintų nereikalingos riebalų sankaupos. Be to, jos lėtina patį virškinimo procesą, todėl ilgesnį laiką išsaugomas sotumo jausmas.

Maistinės skaidulos yra vertos pagyrimo už tai, kad jos prisideda prie cholesterolio kiekio mažinimo organizme. Jų dėka palaikomas normalus kūno svoris, nes šių skaidulų turintis maistas nėra kaloringas.

Kadangi organizmas jų nevirškina, jos iš skrandžio keliauja tiesiai į gaubtinę žarną ir tenai tampa gerųjų bakterijų maistu, todėl yra labai naudingos sveikatai.

Puiku ir tai, kad maistinės skaidulos prisideda prie cukraus kiekio kraujyje reguliavimo, todėl jos ypač yra reikalingos sergantiems cukralige. Taip pat šios skaidulos mažina riziką susirgti žarnyno vėžiu.

Tarp vaisių daugiausiai skaidulų turi kriaušės, nuo jų neatsilieka ir obuoliai. Greta jų rikiuojasi bananai ir avokadai.

Vertinant daržoves, maistinėmis skaidulomis yra turtingos morkos, burokėliai ir skaldyti žirniai, ypač gardi yra jų sriuba.

Be to, morkose yra gausu vitaminų K ir B6 bei karotino, kuris patekęs į organizmą virsta vitaminu A. Tuo tarpu burokėliai yra turtingi geležies, kalio, mangano ir vario.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal