VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

01 31. Mokslininkams pavyko iš odos ląstelių sukurti smegenų ląsteles

Kalifornijos mokslininkams pavyko odos ląsteles tiesiogiai paversti smegenų ląstelėmis, praneša BBC. Šis atradimas gali padėti išvengti dėl kamieninių ląstelių kylančių problemų.
Paprastai norint paversti vienos rūšies ląsteles kitomis pirmiausia jas reikia pakeisti į kamienines ląsteles. Kalifornijos mokslininkams, kurie atliko bandymus su pelėmis, pavyko ląsteles pakeisti be šio etapo.
Kamieninės ląstelės yra ląstelės, kurios išsivysto į bet kokio tipo ląsteles. Manoma, kad jos yra tikra medicinos revoliucija. Planuojama kamienines ląsteles naudoti insulto ištiktiems pacientams ir kai kurių formų aklumui gydyti. Bet mokslininkai susiduria su etinėmis problemomis, nes lengviausias būdas gauti kamieninių ląstelių yra panaudoti žmogaus embrioną. Kita problema praktinė - tokios ląstelės skiriasi nuo paciento ląstelių ir organizmas gali jas atmesti. Todėl mokslininkai ieško būdų pagaminti kamienines ląsteles iš paties paciento ląstelių.
Pagal alternatyvų metodą, odos ląstelės pirmiausia dirbtinai paverčiamos kamieninėmis ląstelėmis, o tuomet paverčiamos į tokio tipo ląsteles, kokių reikia gydymui. Šis metodas turi trūkumą - ląsteles dirbtinai paverčiant kamieninėmis aktyvuojami vėžį sukeliantys genai. Stenfordo universiteto mokslininkams pavyko išvengti šios problemos odos ląsteles tiesiogiai paverčiant specializuotomis ląstelėmis. Šis metodas pranašus, nes sukūrus tokias ląsteles laboratorijoje galima užauginti neribotą jų kiekį.
Mokslininkams dar reikės padirbėti, kol pavyks tai padaryti su žmogaus ląstelėmis. Be to, reikia išsiaiškinti, ar tokias ląsteles naudoti saugu.
 

Atgal