VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

01 31. Gydytojai turėtų matuoti abiejų rankų kraujo spaudimą

Tyrimo rezultatai rodo, kad gydytojai turėtų matuoti abiejų rankų kraujo spaudimą, nes spaudimo skirtumai gali reikšti, kad pacientas turi sunkiai pastebimų sveikatos problemų, praneša BBC.
 Britų mokslininkai išsiaiškino, kad rankų kraujo spaudimo skirtumas gali rodyti padidėjusią kraujagyslių ligų ir mirties riziką. Dabartinėse sveikatos patikrinimo taisyklėse Britanijoje tik rekomenduojama matuoti abiejų rankų kraujo spaudimą. Tyrėjai sako, kad tai turėtų būti privaloma.
 Ekseterio universiteto Britanijoje mokslininkai peržiūrėjo 28 ankstesnius kraujo spaudimo tyrimus. Dauguma pacientų buvo aukšto spaudimo rizikos grupėje, trečdalio pacientų rizika, kad ateityje padidės kraujo spaudimas, buvo vidutinė.
 Ištyrinėję duomenis mokslininkai priėjo išvadą, kad, jei sistolinis kraujo spaudimas rankose skiriasi 10 gyvsidabrio stulpelio milimetrų, tai gali reikšti didelę riziką, kad pacientui išsivystys besimptomė periferinių arterijų liga. Jei spaudimo skirtumas - 15 gyvsidabrio stulpelio milimetrų, tai gali reikšti padidėjusią riziką susirgti galvos smegenų kraujagyslių ligomis, 70 proc. didesnę tikimybę, kad pacientas mirs nuo širdies kraujagyslių ligų ir 60 proc. didesnę mirties nuo bet kokių priežasčių tikimybę.
 Periferinių arterijų liga, arba aterosklerozė, yra arterijų, kuriomis kraujas teka į kojas, susiaurėjimas ir sukietėjimas. Šis negalavimas dažnai neturi jokių simptomų. Svarbu kuo anksčiau diagnozuoti aterosklerozę, nes tuomet pacientams galima padėti patarus mesti rūkyti, sumažinant kraujo spaudimą arba skyrus cholesterolio koncentraciją kraujyje mažinančius vaistus.
 

Atgal