VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

05.28. Nagai gali išduoti rimtų ligų požymius

Nagai – ne tik estetiškai svarbi rankų dalis, bet ir veidrodis, atspindintis bendrą organizmo sveikatą. Pakitusi nagų spalva, tekstūra ar forma gali būti ne tik kosmetinė problema, bet ir ženklas, kad organizme vyksta nepageidaujami procesai.

Sveiki nagai yra tvirti, elastingi, netrapūs, jų paviršius blizga, yra lygus ir švelnus, nago plokštelės vienodo storio, šviesiai rožinės. Pakitę nagai yra ženklas, kad kažkas negerai.

Pagelsti nagai gali dėl grybelio – ši infekcija sukelia maždaug 50 proc. visų nago spalvos pokyčių atvejų.

Melsvi nagai, ypač matriksos – pusmėnulio nago plokštelės apačioje – dalyje, gali būti apsinuodijus vaistais, sidabro junginiais, jei dėl plaučių ar širdies ligų organizme trūksta deguonies. Ruda arba juoda nagų ir odelės spalva reiškia itin didelį fluoro kiekį organizme.

Violetinis nago pusmėnulis gali įspėti apie Vilsono ligą, sukeltą per didelio vario kiekio, raudonas – apie širdies nepakankamumą, vilkligę. Jei pusmėnulis išnyksta, o nagas pasidaro rudas – galimas inkstų nepakankamumas. Pusmėnulis dažnai išnyksta sergant anemija ar inkstų ligomis – taip nutinka maždaug 30 proc. ligonių, gydomų dialize.

Ne mažiau svarbus ir nago pavidalas. Jei nagai staiga įdumba, tampa tarsi šaukštelio pavidalo, tai dažniausiai yra mažakraujystės, atsiradusios dėl geležies stokos, požymis, tačiau toks pokytis būdingas ir sergant sklerodermija ar esant antinksčių patologijai.

Banguotas nagų paviršius gali rodyti magnio trūkumą. Skersinės vagelės per visą nago plotį atsiranda dėl ūmaus toksinio pažeidimo, sukelto infekcinių ligų (skarlatinos, gripo), apsinuodijimo arsenu, taliu ar citostatikais, sutrikusios skrandžio ir žarnyno funkcijos, hepatito, trūkstant B grupės vitaminų.

Vertikalios nagų linijos nėra tokios reikšmingos, jos dažniausiai tiesiog sietinos su senėjimu, o kartais atsiranda dėl nepilnavertės mitybos.

Parengė Birutė Silevičien

Atgal