VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

05.25. Rūgščių ir šarmų įtaka mūsų sveikatai

Šarminės medžiagos, neutralizuodamos rūgštines – organizmą valo, o rūgštinės – organizmą rūgština ir užteršia rūgštinėmis atliekomis. Viena iš esminių geros sveikatos garantijų – organizmo rūgščių ir šarmų balansas.

Deja, šiuolaikinėje mityboje vyrauja organizmą rūgštinantys maisto produktai. Tai mėsa ir jos gaminiai, produktai iš baltų miltų, kava, pasterizuotos sultys, žuvis ir jūros produktai, duona, bandelės, saldumynai, kiaušiniai, „greitojo maisto“ gaminiai, įvairūs gazuoti gėrimai, prisotinti angliarūgštės, dirbtinių saldiklių, dažiklių, konservantų ir kt. Organizmą rūgština alkoholis, rūkalai, stresas, nuolatinis skubėjimas, nejudrumas.

Sparčiau skaidantis riebalinėms sankaupoms, susidaro rūgščių medžiagų apykaitos produktų, kurių organizmas nespėja neutralizuoti. Netinkamas maistas ar gyvenimo būdas padidina rūgščių kiekį organizme. 

Maisto produktuose trūkstant šarminių medžiagų, ypač kalcio, organizmas  jas „skolinasi“ iš kaulų. Taip prasideda osteoporozė. Beje, osteoporozę lemia rūgščių ir šarmų pusiausvyros organizme sutrikimai, o ne vien kalcio deficitas.

Parengė Birutė Silevičienė

 

Atgal