VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

01.10. Riebalai yra skirtingi. Kokių mums reikia?

Riebalai - viena iš pagrindinių mūsų organizmo maisto medžiagų, ir jie mums būtini. Tačiau ne vienodais kiekiais.

Sočiųjų riebalų daugiausia yra lašiniuose, raudonoje mėsoje (kiaulienoje, jautienoje, avienoje), dešrose, subproduktuose, riebiuose pieno produktuose, svieste, margarine, sūryje, grietinėje. Taip pat jie sintetinami ir pačiame žmogaus organizme. Šie riebalai pavojingi dėl to, kad limpa prie kraujagyslių sienelių, sukelia jų uždegimą, o dėl susiaurėjusių kraujagyslių didėja kraujospūdis bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika, taip pat didina 2-jo tipo cukrinio diabeto riziką.

Transriebalai panašūs į sočiuosius riebalus. Jų yra margarinuose, konditeriniuose riebaluose, glaistuose, jų gausu kepiniuose, sausainiuose, saldainiuose, pyraguose, bulvių traškučiuose, konservuotose sriubose, šaldytose picose, spurgose. Jie kartais vadinami „riebalais žudikais“. 

Nesotieji riebalai yra visai kitokie - tai skysti riebalai, aliejai.

Mononesočiosios riebalų rūgštys - dar viena riebalų rūšis. Gaminant maistą tinka naudoti beveik visur. Jų daug yra alyvuogių, rapsų ir kanapių aliejuose. Jos mažina blogojo (MLT) cholesterolio kiekį kraujyje, mažina kraujo kūnelių ir kraujagyslių lipnumą, mažina trombų pavojų, slopina uždegiminius ir alerginius procesus kraujagyslėse, sąnariuose ir kitur, taip pat mažina cukrinio diabeto riziką.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal