VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

01.10. Kurie maisto produktai sužadina laimės jausmą?

Vienas iš svarbių laimės faktorių yra maistas – pavalgę jaučiamės ne tik sotūs, tačiau ir laimingi.

Vienas iš laimės jausmo sukėlėjų – dopaminas. Tai natūralus žmogaus organizme gaminamas junginys, dar vadinamas „laimės hormonu“.

Šokoladas

Šokolade, ypač juodajame, esantys antioksidantai teigiamai veikia visą organizmo darbą: atpalaiduoja kraujagyslių sieneles, mažina kraujo spaudimą, gerina kraujo cirkuliaciją. 

Juodajame šokolade gausu magnio, kurio trūkumas organizme gali sukelti irzlumą, depresiją, nuotaikos svyravimus.

Kakava

Kakava aprūpina organizmą naudingoms medžiagomis, joje gausu geležies, magnio ir kalcio, ją rekomenduotina gerti pusryčiams.

Bananai

Bananuose randama triptofrano – medžiagos, kuri reikalinga serotino gamybai. Serotinas padeda pagerinti nuotaiką, atsipalaiduoti, išvengti nuotaikų svyravimų bei pagerinti miego kokybę. Bananuose taip pat gausiu B grupės vitaminų, kurie padeda nuraminti nervų sistemą. 

Riešutai

Tai vienas svarbiausių mūsų baltymų bei energijos šaltinių. Riešutuose gausu antioksidantų, seleno, vitamino E.  Būtent šie elementai, palaiko energijos kiekį organizme. Visi riešutai be išimčių turi daug mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių. Tai yra rūgštys, kurios padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Natūralus jogurtas/kefyras

Jogurtas ar kefyras, praturtintas gerosiomis bakterijomis, arba kitaip – probiotikais, kurie reikalingi ne tik sveikatai, bet ir gerai emocinei savijautai. 

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal