VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

09.14. Atsargiai pelėsiai!

Tokią ne itin malonią diagnozę vis dažniau išgirsta ne tik gyvenamųjų, bet ir kitos paskirties patalpų savininkai ar naudotojai. Pelija sienos, lubos, langai, jaučiamas nemalonus pelėsių kvapas, pablogėja patalpų estetinė išvaizda. Deja, diagnozė akivaizdi ir neginčijama. 

Pelėsių augimą sąlygoja trys pagrindiniai veiksniai: drėgmė, temperatūra, maisto medžiagos. Pelėsiai gali augti ant įvairių medžiagų: medienos, faneros, kartono, tinko, dažų, lakų, betono ir kt.

Žmogaus sveikatai ypač pavojingos pelėsiams augant jų sintetinamos nuodingos medžiagos (toksinai), gali tapti sunkių ligų, tokių kaip alergija, bronchinė astma, kvėpavimo takų uždegimas.

Trumpalaikis poveikis dažniausiai pasireiškia: galvos skausmais, nerviniu dirglumu, nuovargiu, alerginėmis reakcijomis, peršalimo simptomais, akių ašarojimu, odos perštėjimu, sloga, kosuliu, viršutinių kvėpavimo takų dirginimu ir pan.

Pelėsiai gali būti šalinami cheminiu arba mechaniniu būdu.

Net ir geriausios pelėsius naikinančios priemonės nebus efektyvios, jeigu nuo paviršiaus nebus gerai nuvalyti pelėsiai. Jeigu pelėsiais pažeisti dideli plotai, jų naikinimą ir prevenciją rekomenduojame palikti specialistams.

Parengė Birutė Silevičienė

 

Atgal