VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

09.14. Galima apsinuodyti ir nenuodingais grybais

Apsinuodyti galima ne tik nuodingais ar  nešviežiais, bet ir netinkamai paruoštais gerais grybais.

Nemalonūs simptomai gali prasidėti ir suvalgius įprastai valgomų grybų, tad jeigu pradeda skaudėti pilvą, jį raižo, galbūt vėmėte, bet daugiau jokių simptomų nepastebite ir žinote, kad valgėte grybus, kuriuos pažįstate, tikriausiai tiesiog sustojo virškinimas ir organizmas nepajėgia suvirškinti suvalgytų grybų.

Dažniausiai suvalgius grybų apsinuodijimas pasireiškia per 12 valandų, tačiau kuo vėliau pasireiškia simptomai, tuo sunkesnis apsinuodijimas. Apsinuodijus atsiranda pykinimas, vėmimas, stiprus galvos skausmas, viduriavimas, kartais gali pasireikšti simptomai panašūs į gripą – kaulų laužymas, stiprus skausmas, labai aukšta temperatūra. Jeigu suvalgę grybų jaučiate apsinuodijimo simptomus, būtina kreiptis į gydytoją. Jeigu pojūčiai labiau primena persivalgymą, padėti gali ir aktyvinta anglis ar preparatai virškinimui gerinti.

Grybuose yra ląstelienos, jie labai sunkiai virškinami, todėl jų mūsų racione neturėtų būti daug.

Labai svarbu nevalgyti grybų tuo pačiu metu, kai vartojamas alkoholis. Grybų ir alkoholio reakcija gali sukelti apsinuodijimą net tada, kai grybai paruošti tinkamai.

Atgal