VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

08.08. Kvėpavimo takų ligos tyko ir žvyrkeliuose

Dulkantys keliai skatina kvėpavimo takų ligas – žvyrkeliuose gausu kietųjų dalelių.

Šias dulkes sudaro sveikatai kenksmingos kietosios dalelės ir kvėpavimas užterštu oru ilgainiui gali sukelti tiek viršutinių, tiek apatinių kvėpavimo takų ligų, tarp jų ir bronchinę astmą, lėtinį bronchitą ir kt.

Žvyro sudėtis – pavojinga kvėpavimo takams

Neasfaltuotų kelių keliama tarša ypač aktuali tampa vasarą, kuomet yra šilta, o kritulių kiekis nedidelis.

„Toks oro užterštumas turi įtakos mūsų sveikatai. Žvyras yra nuosėdinė uoliena, kuri susideda iš žvirgždo ir smėlio. Šios birios medžiagos – mineralinės nuolaužos, kvarcas, molio dalelės, yra vadinamosios kietosios dalelės, kurios yra pačios pavojingiausios mūsų kvėpavimo takams“, – teigia kvėpavimo takų ligų gydytoja Daina Sušinskienė.

Gresia lėtine sloga, sinusitu, astma

Tai, kas organizme nutinka su tomis įkvėptomis kietosiomis dalelėmis, priklauso nuo jų dydžio, jų, koncentracijos, taip pat nuo to, kaip ilgai dirginama mūsų kvėpavimo takų sistema. Mažesnės nei 2,5 mikronų kietosios dalelės patenka net į smulkiuosius bronchus, alveoles, pažeidžia alveolių kapiliarinę membraną, per kurią vyksta dujų apykaita. 

Gyd. pulmonologės teigimu, dažnai kvėpuojant tokiu užterštu oru, pažeidžiami tiek stambieji, tiek ir smulkieji kvėpavimo takai. Pasikartojantis kvėpavimo takų dirginimas sukelia iš pradžių ūmius kvėpavimo takų uždegimus, kurie vėliau pereina į lėtinius ir skatina negrįžtamus struktūrinius pokyčius plaučiuose, dėl to siaurėja kvėpavimo takai, vystosi kvėpavimo nepakankamumas.  

 

 

Atgal