VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

07.18. Vasarą atidžiau rinkimės maistą

Mūsų žarnyne yra daugiau kaip 1000 rūšių įvairių bakterijų, kurios nesukelia ligų, priešingai, yra naudingos ir reikalingos mūsų sveikatai. Tačiau į žarnyną gali pakliūti ir įvairias infekcijas sukeliančios bakterijos. Didžiausios grėsmės -  netinkamai apdoruoti ar nenuplauti maisto produktai bei nešvarios rankos.

Užsikrėtus žarnyno infekcija, gali prasidėti pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai.  Per blogai termiškai apdorotą maistą į žarnyną patenka bakterijos, sukeliančios ūmią infekciją.

Mėsoje, kiaušiniuose, šviežiame piene gali būti randama įvairių ligas sukeliančių bakterijų. Tinkamai termiškai apdorotas maistas yra saugus – aukštoje temperatūroje mikroorganizmai žūsta, tačiau vasara dažnai vilioja šaltais, mažai termiškai apdorotais užkandžiais.

Salmonelioze dažniausiai užsikrečiama per užterštą gyvūninį maistą: pieną, paukštieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną.

Į  žarnyną patekusios salmonelės sukelia plonosios žarnos uždegimą. Pirmieji ligos simptomai: viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai. Jie pasireiškia gan greitai po užsikrėtimo – per 12-72 val. Įprastai liga trunka iki savaitės, kai kuriais atvejais ji gali progresuoti, kai bakterijos iš žarnyno patenka į kraują ir kitus organus. Susirgus salmonelioze, labai svarbu gerti daug šilto vandens ir taip plauti skrandį, taip pat vartoti elektrolitų tirpalus jų balansui atstatyti.

Salmonelės neatsparios aukštai temperatūrai.

Vasarą padažnėja ir apsinuodijimų maistu.

Reikėtų vengti greitai gendančių produktų, kaip salotų su majonezu, karšto rūkymo mėsos, žuvies, dešros, taip pat pieno produktų, įvairių saldumynų su kremais, jeigu jie kelias valandas pabuvo aukštesnėje nei 20 laipsnių C temperatūroje.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal